ΠρόλογοςΠεριεχόμεναΔεύτερον Μέρος - Η Προδοσία

Πρώτον Μέρος
Το Έγκλημα


«Η εξέγερση τον Δεκέμβρη είναι πιστή συνέχιση και ανάπτυξη
των εθνικοαπελευθερωτικών παραδόσεων τον 1821».
(«Κομμουνιστική Επιθεώρηση» τεύχος Δεκεμβρίου 1945)

Εισαγωγή

Η προσπάθεια των κομμουνιστών να ξεχασθούν τα εγκλήματά τους επέτυχε. Ο πολύς κόσμος, και ιδιαιτέρως η νεολαία της πατρίδος μας αγνοούν τας σφαγάς, το παιδομάζωμα και τας θανατώσεις με βασανιστήρια χιλιάδων Ελλήνων, ανδρών, γυναικών, παιδιών και ιδίως ιερέων και ανδρών των ηρωικών Σωμάτων Ασφαλείας, της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής.

Το βιβλίον αυτό επαναφέρει στην επικαιρότητα την ιστορικήν άλήθειαν. Η λήθη είναι απαράδεκτος, ανεπίτρεπτος. Καλώ μάλιστα τους διαφόρους εγχώριους μπολσεβίκους να μου απαντήσουν. Δεν θα το πράξουν, διότι δεν έχουν σχέσιν με τον πολιτικό λόγο, αλλά με την σφαγήν. Το κονσερβοκούτι, ο ακρωτηριασμός, η εξόρυξις οφθαλμών, το μαχαίρωμα είναι η διαλεκτική των. Το πολιτικό τους σύνθημα είναι: αντίπαλος; σφάξτε τον! Αυτό πιστεύουν, αυτό έκαναν και δυστυχώς παρέμειναν ατιμώρητοι.

Τί λέγει το ΚΚΕ και αι παραφυάδες του, δια τα εγκλήματα, που θα ιδήτε εις φωτογραφίας; Τίποτε. Οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ανάμεσα μας ελεύθεροι, συνταξιοδοτούμενοι (!) και κατέχοντες αξιώματα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπίμως ανιστόρητος, κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των τάχα φονευθέντων κομμουνιστών από τον Ι. Μεταξά. Ντροπή του. Αλλά δεν κατέθεσε ποτέ στεφάνι στας χιλιάδας των αθώων Ελλήνων θυμάτων του ΚΚΕ. Ντροπή του.

Ο αρχιεγκληματίας Μάρκος Βαφειάδης που επί τρία χρόνια έσφαζε τους Έλληνας και ερήμωνε την Ελλάδα, εισήλθε θριαμβευτής στο κοινοβούλιο! Θα αντιτείνουν κάποιοι να μην ξύνωμεν τα πάθη και κάτι τέτοια. Η ιστορική μνήμη ουδέποτε βλάπτει. Απεναντίας η αμνησία βλάπτει τους λαούς. Το παρελθόν δεν πρέπει να λησμονήται, ούτε να αποκρύπτεται, δια να διδάσκεται ο λαός και να παραδειγματίζεται, εξ άλλου αποτελεί ηθικήν υποχρέωσιν παντός Έλληνος να τιμά τα θύματα και τους γενναίους μαχητάς, οι οποίοι επολέμησαν εναντίον των ξενοκινήτων σλαβομπολσεβίκων, τους οποίους τελικώς συνέτριψαν στον Γράμμο και στο Βίτσι κι έτσι εξησφάλισαν την ελευθερίαν του Ελληνικού Λαού και την Εθνικήν ανεξαρτησίαν της Ελλάδος.

Εαν δεν υπήρχαν οι νικηταί του συμμοριτοπολέμου η Ελλάς θα εξηφανίζετο, ο λαός μας θα εσκλαβώνετο και οριστικώς θα εχάνετο η Ελληνική Φυλή ή όσοι Έλληνες κατώρθωναν να επιζήσουν, θα ήσαν περιφερόμενοι πεινασμένοι, όπως οι Αλβανοί.

Μου είναι εύκολο να παραθέσω χιλιάδας φωτογραφιών ομαδικών τάφων, σφαγών, κατακρεουργημένων Ελλήνων από τους κουκουέδες. Αρκούμαι εις μιαν συνοπτικήν έκθεσιν 155.221 περίπου νεκρών θυμάτων του ΚΚΕ που ακόμη περιμένουν την δικαίωσίν των. Κάποτε θα την έχουν, διότι πάντοτε στο τέλος επικρατεί η ιστορική δικαιοσύνη.

Προκαλώ το ΚΚΕ, τους αριστερούς, τους μαρξιστάς, τους ψευδοπροοδευτικούς, την Ν.Δ. (που ενομιμοποίησε τους εθνοπροδότας εγκληματίας του ΚΚΕ), τους υπευθύνους τηλεοράσεων, τους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους, τους αριστερούς κονδυλοφόρους του ελεγχομένου τύπου και τον κάθε πολιτικό του διεθνοαριστερισμου να απάντηση, να σχολιάση, να κρίνη τας φωτογραφίας, που παραθέτω. Θα το κάνουν; Προεξοφλώ: ΟΧΙ. Αν τολμούν ας συνομιλήσουν μαζί μου στην τηλεόρασιν. Θα το κάνουν; Προεξοφλώ: ΟΧΙ. Διατί; Διότι δεν πιστεύουν στον ελεύθερο διάλογο και οι ίδιοι είναι υπάλληλοι του πλουτοδημοκρατικού κατεστημένου της εβραιομαρξιστικής Αριστεράς, απ' όπου πλουσιοπαρόχως πληρώνονται, δια να υπονομεύουν την ΕΛΛΑΔΑ.

Αι φωτογραφίαι και τα κείμενα που ακολουθούν ελήφθησαν από διαφόρους πηγάς και κυρίως από την «Μηνιαία Ιστορική Έκδοσιν» του Ινστιτούτου Σπουδής της Ιστορίας (Δ/ντής κ. Κωνσταντίνος Σειράς), από δημοσιεύσεις του Ελληνικού Εθνικού Στρατου, εφημερίδας της εποχής και κρατικά αρχεία. Πάντα τα στοιχεία είναι απολύτως υπεύθυνα. Απεικονίζουν τραγωδίας αθώων ανθρώπων, των οποίων υπάρχουν όλα τα στοιχεία και δεν είναι ανύπαρκτοι νεκροί, όπως στον μύθο τοϋ Πολυτεχνείου!

Προβάλλει το ερώτημα: Τί λέγει ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος δια τα εγκλήματα του ΚΚΕ;

Ιδίως τί λέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ετίμησε με στεφάνι τους νεκρούς του ΚΚΕ!!

Φωτογραφίες


ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΙ

ΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ

«Έγινε ένα κίνημα, που όλοι αναγνωρίζουν, ότι δεν έπρεπε να γίνη,
ότι έπρεπε να είχε αποφευχθή. Και δυστυχώς κατά το κίνημα αυτό έγιναν,
όσα έγιναν, εναντίον αμάχων και αθώων».
(«Ριζοσπάστης» 3 Απριλίου 1945)


Γυναίκες θύματα του ΚΚΕ.


Οι πολιτικάντηδες ενομιμοποίησαν τους δολοφόνους
του Ελληνικού Λαού.


’ναγνώρισις σφαγιασθέντων από τους συγγενείς τους.


Ο ταξικός άγων του ΚΚΕ.


Σφαγμένοι από το ΚΚΕ.


Πώς να ξεχάση κάποιος αυτούς τους δολοφονημένους από το ΚΚΕ;
Πώς; αλλά και διατί;


Σωροί πτωμάτων.


Η αδελφή του υπαλλήλου της Τηλεφωνικής Εταιρίας, Ανδρέα Βελούση,
ετών 28, μόλις έχει αναγνωρίσει το πτώμα του αδελφού της, στο σφαγείο
του Περιστερίου.
(Ιατροδ. Έκθεσις: «Εις είκοσι δύο των πτωμάτων τούτων παρετηρήθη
εξώρυξις οφθαλμών εν ζωή γενομένη...»


Τo φρικαλέον έργον της Αριστεράς.

ΙΔΟΥ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ουδέποτε οι Δεξιοί εδολοφόνηααν Έλληνας.
Οι αριστεροί υπήρξαν αιμοδιψείς σφαγείς,
αλλά «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά!»


Μακάβριον θέαμα. Έργον του ΚΚΕ.

«Στις φωτογραφίες, ο Στρατιώτης Ι. Σκουληκάρης που υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία. Συνελήφθη αιχμάλωτος από τους βδελυρούς κομμουνιστοσυμμορίτας τοϋ καπετάν Γιώτη (Φλωράκη) την 1.7.1949, όταν το τμήμα του υπέστη αιφνιδιαστικήν επίθεσιν. Οι συμμορίται, μετά από αφάνταστα βασανιστήρια τοϋ απέκοψαν δια μαχαίρας, την μύτην και τα αυτιά. Τελικώς του κατέφεραν θανάσιμα πλήγματα εις τον λαιμόν και εις άλλα σημεία του σώματος και βέβαιοι περί του θανάτου του, τον εγκατέλειψαν. Διεσώθη εκ διελθούσης περιπόλου του Εθνικού Στρατου».
(Φωτογραφίαι εκ του Αρχείου του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου και του Περιοδικού «ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ 1940-1949»)

ΟνοματεπώνυμονΤόπος γεννήσεωςΈτος γεννήσεωςΤόπος και τρόπος μαρτυρίου
ΑρχιμανδρίτηςΑναστάσιος ΚρητικόςΊμβρος1907Συνελήφθη υπό των κομμουνιστών την 24-12-44 (παραμονή Χριστουγέννων) εντός του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου, κάτω Πατησίων (Αθηνών). Εξετελέσθη δια περιστρόφου βληθείς εις τον λαιμόν, αφού προηγουμένως εβασανίσθη απάνθρωπα. Το πτώμα του ευρέθη πεταγμένο εις περιοχήν Ροσινιόλ Λιοσίων Αθηνών. (Αριθ ληξ. πράξεως θανάτου 192/Θ/45).
ΑρχιμανδρίτηςΒασίλειος ΛυμπρίτηςΚρήτη1910Συνελήφθη υπό των κομμουνιστών το απόγευμα της 14-12-44 εντός του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας Αθηνών, ευθύς μόλις ετελείωσε τον εσπερινόν. Εβασανίσθη απάνθρωπα επί δεκαήμερον εις το κομμουνιστικόν σφαγείον των Διυλιστηρίων της Ούλεν. όπου χιλιάδες Ελληνες κατεσφάγησαν υπό των συμμοριτών του Κ.Κ.Ε. - Ε.Λ.Α.Σ. Τα μεσάνυκτα της 24-12-44 μετεφέρθη εις Κουκουβάουνες, εις θέσιν «Μάρμαρο» όπου εξετελέσθη δια μαχαίρας. Το πτώμα του ευρέθη ακρωτηριασμένον, δεμένον με καλώδια και με σπασμένα τα πόδια με σιδερένιο λοστό
ΙερεύςΧαράλαμπος ΠαναγιωτόπουλοςΠύργος Ηλείας Ιερεύς του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Κυνοσάργους-’θηνών. Συνελήφθη υπό των κομμουνιστών την 24-12-44 (παραμονή Χριστουγέννων) Εβασανίσθη απανθρώπως υπό των σφαγέων του Κ.Κ.Ε. και εξετελέσθη εν συνεχεία δια ριπών πολυβόλου. Το πτώμα του ευρέθη μετά 18 ημέρας, εν μέσω εκατοντάδων άλλων σφαγιασθέντων, παρά την Ηλιούπολιν Αθηνών.
ΙερομόναχοςΙερόθεος ΠατάπηςΑμπελάκια Σαλαμίνος1908Στις 15-12-44, εορτή του Αγίου Ελευθερίου, αμέσως μετά την θείαν λειτουργίαν, τον συνέλαβον οι κομμουνισταί και τον ωδήγησον εις Πολιτοφυλακήν. εις οδό Καβάλας, όπου το ΣΤ' ’στυν. Τμήμα. Από εκεί τον μετέφεραν στις φυλακές Περιστερίου. Μετά από φοβερά βασανιστήρια τον εξετέλεσαν διά πελέκεως. Το πτώμα του ευρέθη εν μέσω χιλιάδων άλλων σφαγμένων Ελλήνων εις Περιστέρι.
ΑρχιμανδρίτηςΓερμανός ΣπαχήςΎδρα1878Ιερατικός προϊστάμενος εις τον Ιερό Ναό Αναστάσεως Πειραιώς. Στίς 29-12-44 συνελήφθη υπό των συμμοριτών του Κ.Κ.Ε. εις Ιερόν Ναόν, όπου παρέμενε μετ' άλλων πολλών Ελλήνων και ωδηγήθησαν όλοι εις «Φρουραρχείον» Ταμπουριών. Την επομένην, έμπροσθεν του οικογενειακού τάφου του Γερμανού Σπαχή, μια μεγάλη κηλίδα αίμα και κοντά τα γυαλιά και ο σκούφος του εφανέρωναν το τί είχε συμβή. Το πτώμα του το οποίον ευρέθη μετά εικοσαήμερον είχε τραύμα εξ επαφής όπισθεν του δεξιού αυτιού από περίστροφον.
ΙερεύςΣτυλιανός ΑρκουδέαςΟίτυλον Μάνης Ιερεύς εις τον Ιερόν Ναόν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εις Ραφίναν Αττικής. Συνελήφθή υπό των κομμουνιστών την 9-6-1944, στις 9 το βράδυ, εντός της οικίας του. Τον μετέφεραν εις θέσιν «Πατητήρι» Μαραθώνος. Υπέστη εκεί φρικτά και ακατανόμαστα βασανιστήρια. Τελικώς, τον εξετέλεοαν δια λιθοβολισμού.
ΙερεύςΧρήστος Κ. Βαϊδάνης’μφισσα1871Συνελήφθη εντός της οικίας του την νύκτα της 78/8/44 μαζί με την κόρη του Ευφροσύνην, 22 ετών. Τους ωδήγησαν δεμένους εις θέσιν «Σαραντάρι», εις Παρνασσό, όπου το καταφύγιον του «Ορειβατικού Συνδέσμου». Παρέμειναν εκεί μέχρι της 12ης του μηνός και μετά τους ωδήγησαν εις νέαν τοποθεσίαν. Εκεί υπέβαλαν πατέρα και κόρην εις ανήκουστα βασανιστήρια και πρωτοφανείς, εις ολόκληρον την ανθρωπίνην ιστορίαν, βαρβαρότητες και εξευτελισμούς. Η κόρη παρηκολούθησε τον απάνθρωπον ακρωτηριασμόν του γέροντος (ηλικίας 74 ετών) πατρός της και αυτός είδε με φρίκην τα ανθρωπόμορφα κτήνη του Κ.Κ.Ε., του Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ. και της Ε.Π.Ο Ν. να βιάζουν διαδοχικώς την ανυπεράσπιστη κόρη του. Η κόρη του Ιερέως έμεινε νεκρή, έμπροσθεν του πατρός της την στιγμήν που εβιάζετο υπό των συμμοριτών. Η νεκρή κόρη και ο ζών πατήρ της, περιελούσθησαν εν συνεχεία με πετρέλαιον και εκάησαν.
ΑρχιμανδρίτηςΛουκάς Σπ. ΤσώνοςΡώμικο Λεβαδείας Ήτο ηγούμενος της Μονής του Όσιου Λουκά. Την 17-11-1945. ο ηγούμενος συνεργαζόταν εις το γραφεϊον του με τον σύμβουλόν του Ησαΐα και τον γραμματέα, όταν εισέβαλον οι κομμουνιστοσυμμορίται του Ε.Λ.Α.Σ. Τραυματισμένος ο ηγούμενος εξήλθεν εις το προαύλιον της Μονής. Εκεί εξετελέσθη υπό των σφαγέων του Κ.Κ Ε.
ΙερεύςΙωάννης Ξεν. ΜπάμπουραςΑυλίς Θηβών Συνελήφθη υπό των σφαγέων του Κ.Κ.Ε. τον Δεκέμβριον του 1944 και μετά από φοβερά βασανιστήρια, καθ' οδόν, τον μετέφεραν είς την Βίλλαν Καρακώστα, στα Λουκίσια, με την κατηγορία του φασίστα (επειδή τα παιδιά του ευρίσκοντο στον Ζέρβα). Οι αιμοσταγείς δολοφόνοι, έθεσαν εις ενέργειαν όλη την εγκληματικήν εφευρετικότητα. Κατ' αρχήν του εθρυμμάτισαν τα χέρια του με σίδερο. Ύστερα τον χτύπησαν με μαχαίρι στο κεφάλι. Κατόπιν του έδεσαν τα γένεια με σχοινί καϊ τον έσερναν στο έδαφος. Μετά από εννιά ήμερες βασανιστήρια, όμοια των οποίων δεν αναφέρονται εις ολόκληρον την ανθρωπίνην ιστορίαν, τον ανέβασαν εις την αγχόνην! Εκεί. σε μια ελιά, βρέθηκε κρεμασμένος.
ΙεροδιάκονοςΙωακείμ ΜπεζεντέςΑράχωβα Τον Νοέμβριον του 1943 συνελήφθη υπό των κομμουνιστών εις Αράχωβαν. Τον μετέφεραν εν συνεχεία εις ’μφισσαν. Εκεί τον εβασάνισαν επι δώδεκα ολόκληρες ημέρες και ακολούθως τον κατέσφαξαν.
ΙερεύςΦώτιος Ψιλογιάννης’μφισσα1881Ιερεύς του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Αμφίσσης. Την νύκτα της 2 Ιουλίου 1944 ομάδα δολοφόνων του Κ.Κ.Ε κτύπησε την πόρτα της οικίας του Ιερέως. Πριν καλά, καλά ανοίξη την θύραν ο Ιερεύς, εδέχθη βροχήν σφαιρών και εξέπνευσεν επί τόπου.


Σφαγμένοι από το ΚΚΕ.


Ο ΚΛΗΡΟΣ ΑΜΥΝΕΤΑΙ


Θρήνος δια οφαγιασθέντας από τους αριστερούς.

«...Τους διέταζα να γδυθούν κι ύστερα τους έβαζα να γονατίζουν στο χώμα και να σκύψουν το κεφάλι πάνω σε μεγάλες πέτρες, που είχα αραδιάσει έξω από τα διυλιστήρια της Ούλεν. Τότε έπαιρνα ένα τσεκούρι και τους έδινα μια τσεκουριά πίσω στο κεφάλι και αν δεν τους αποτελείωνα με την πρώτη, τους έδινα και δεύτερη και τρίτη ώσπου «να τα βροντήξουν». ’λλα παλληκάρια, όπως ο Τζογανάκος και ο Μακαρονάς, τους έδιναν μερικές μαχαιριές στην καρδιά και κατόπιν ερχόταν αλλουνού η σειρά. Όταν κουραζόμουν, έπαιρνε άλλος τη θέσι μου...».
Στέφανος Λιόλιος. Απόσπασμα καταθέσεως ενός δημίου του ΕΛΑΣ και της «εθνικής αντίστασης».

Από τα εγκλήματα των αριστερών.


ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΩΤΗΣ
(ΧΑΡ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ)
ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ


Ιωάννης Θεοφανόπουλος
Πρύτανις του Πολυτεχνείου.
Εσφάγη απο το ΚΚΕ.


Αποκεφαλισθέντες άνδρες της Ε.Β.Χ.
αφού προηγουμένως εβασανίσθησαν καννιβαλικά
από τους νεοβαρβάρους εκτελεστάς της ΟΠΛΑ.


ΕΛΕΝΗ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗ,
ετών 1½
εβιάσθη, εστραγγαλίσθη (!)

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΓΡ. ΚΟΝΤΟΒΟΥΝΗΣΙΟΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ.
ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΕΡΡΙΞΑΝ ΤΟ ΕΞΑΕΤΕΣ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΕΣΦΑΞΑΝ.


ΤΡΑΓΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ!
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟΝ ΤΗΣ


Μεταξύ των σφαγιασθέντων και η μεγάλη ηθοποιός Ελένη Παπαδακη.

Η κηδεία της Παπαδακη.
Διακρίνεται αριστερά η Μελίνα Μερκούρη.
Ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Λυμπρίτης
εσφαγιάσθη φρικιαστικά τον Δεκ. 1944.
Τους δολοφόνους αυτών ενομιμοποίησε ο «Εθνάρχης» Κ. Καραμανλής.


Ο Αστυνομικός Διοικητής του 2ου Αστυν. Τμήματος Πλάκας, Αστυνόμος
Α. ΖΑΡΟΥΛΗΣ, όπως βρέθηκε μετά την φοβεράν αγρίαν εκτέλεσίν του.
Τον κατεκρεούργησαν! Έργον τις ΟΠΛΑ Μπραχαμίου.


Οι δήμιοι του ΚΚΕ τον εδολοφόνησαν με τσεκούρι! Μακάβριον θέαμα.


Αναζήτησις συγγενών μεταξύ των σφαγιασθέντων.


ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΕΣ ΙΣΤ' τμήματος.
Σφαγμένοι με άφθονα τραύματα στην προκάρδιο χώρα.
(Ούλεν)

Υπαστυνόμος Ιωάννης Κατσαμπέκης.
Εσφαγιάσθη με κονσερβοκούτι στην Ούλεν την 7-12-1944.

Αυτά τα εγκλήματα δεν πρέπει να λησμονηθούν.


Μερική άποψις της «Πηγάδας» Μελιγαλά.
Διακρίνονται οι συμβολικοί τάφοι και εις το βάθος η «Πηγάδα»,
εντός της οποίας ερρίφθησαν μετά τον άγριον και απάνθρωπον βασανισμόν των,
τον Σεπτέμβριον 1944, υπερεπτακόσιοι εθνικόφρονες.


Ο ιδιαίτερος του Ελευθερίου Βενιζέλου, Ηλιάδης, τραγικόν θύμα του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ εδολοφόνησε και τον Κορώνην, τον κυριώτερον συνεργάτην του Βενιζέλου
εις τον τομέα της φιλεργατικής νομοθεσίας του κράτους.

«Η μεγάλη δοκιμασία εις την οποίαν εισήλθεν η Χώρα, εξ αιτίας της αντεθνικής και αντιλαϊκής στάσεως των εγκληματικών της άκρας αριστεράς στοιχείων, έδωκε και πάλιν την ευκαιρίαν εις το Σώμα της Χωροφυλακής να προσφέρη με αφοσίωσιν προς την Πατρίδα και πλήρη αυτοθυσίαν νέας μεγάλας υπηρεσίας δια την αποκατάστασιν της ελευθερίας και του νόμου. Εκφράζω δια τούτο προς το Σώμα της Χωροφυλακής την πλήρη ευαρέσκειαν της Κυβερνήσεως».

Αθήναι 24 Δεκεμβρίου 1944
Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως και Υπουργός των Στρατιωτικών
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Κατάλογοι δολοφονηθέντων από αριστερούς.


Αμέτρητοι πίνακες νεκρών Ελλήνων.


Δολοφονημένος από το ΚΚΕ.


Οι δολοφόνοι ζουν ανάμεσά μας.


Ομαδικαί εκτελέσεις και βασανιστήρια εις την Ούλεν.


Έλληνες θύματα του ΚΚΕ.


Τους έσφαξαν οι αριστεροί.


Εγκλήματα διαπραχθέντα υπό των ελασιτών εις την περιοχην Κυψέλης
κατά το κίνημα του Δεκεμβρίου 1944.


Ένα παιδάκι σφαγμένο με την φρίκη στα μάτια.


Το πτώμα του Προδρόμου Φανοπούλου, 75 ετών.
Εσφάγη υπό των κομμουνιστοσυμμοριτών
εις Βέρροιαν την 8-5-47.


Κάποια μαυροντυμένη θρηνεί τους δικούς της.
Τους έσφαξαν οι αριστεροί, τους οποίους η Ν.Δ.
κι ο Πρόεδρος δημοκρατίας τιμούν.


Τους ήρωας του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη,
που έσωσαν την πρωτεύουσα δεν τους τιμούν οι πολιτικάντηδες.Ειδεχθή εγκλήματα του ΚΚΕ.


Οι πολιτικάντηδες ενομιμοποίησαν τους δολοφόνους αυτών των Ελλήνων.


Η φρίκη του ΚΚΕ.


Αυτός είναι ο κομμουνισμός.


Οι δολοφόνοι έμειναν ατιμώρητοι.
Αλλά υπάρχει η δικαιοσύνη του Θεού.


Τάφοι σφαγμένων από το ΚΚΕ. Γιατί;


Αυτά τα εγκλήματα πρέπει να τα μάθουν οι νέοι Έλληνες,
τους οποίους παραμυθιάζουν με τους «νεκρούς» του Πολυτεχνείου.


Κι όμως οι δολοφόνοι είναι στην βουλή.


Λήθη; Ποτέ!


Τα έργα του αιμοσταγούς ΚΚΕ.


Θρήνος δια τα θύματα του ΚΚΕ.


Οι κομμουνισταί έσφαξαν αθώους ανθρώπους και τους έρριξαν
στα ορύγματα του λατομείου Κοπανά Υμηττού.


Οι αριστεροί επυρπόληοαν και ελεηλάτησαν τα Καλάβρυτα, όπου εσκότωσαν πλήθος αθώων Ελλήνων.


Σωκράτης Καράπας, 18 ετών, μαθητής.
Την 8ην Ιουνίου 1944
οι κομμουνισταί τον κατεκομμάτιασαν με μαχαίρια.
Έγκλημα του: ήτο υιός ιερέως.ΑΙ ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΑΜ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ


Ιερεύς Χρήστος Ζησούλης.
Εδολοφονήθη από τους συμμορίτας
με κτυπήματα στην κεφαλή.

Ο ιερεύς και διδάσκαλος Νικόλαος
Καράπας εξ Αλλάλης Ευβοίας.
Την 1ην Ιουνίου 1944 οι κομμουνισταί
τον εδολοφόνησαν κτυπώντας τον με ρόπαλο.

Ιερεύς Αθανάσιος Γεράσης
εξ Αξάρακος Κονίτσης.
Την 1Οην Φεβρουαρίου 1948,
μετά από βασανιστήρια κατεκρεουργήθη
από τους κομμουνιστάς, διότι
διέσωσε 25 παιδιά από το παιδομάζωμα.
Οι κομμουνισταί θα σφάξουν,
θα ακρωτηριάσουν και θα σταυρώσουν(!)
450 ιερείς.
Ο Θεός ας αναπαύση την ψυχήν τους.

Ο ιερεύς της Στιμάγκας Νικόλας Μπερτσεκάς
συνελήφθη από το ΚΚΕ την 25 Μαρτίου 1944.
Αφού του ξερίζωσαν τα νύχια
και του τσάκισαν τα κόκκαλα με καδρόνια,
τον έπνιξαν στα λασπόνερα ενός λάκκου.
Ο Θεός ας αναπαύση την ψυχήν του.


Ο Υπαρχιφύλαξ Νικόλαος Αγγελόπουλος του Δ' Αστυν. Τμήματος.
Απεκόπη ο λαιμός του με κονσερβοκούτι
υπό των συμμοριτών του ΚΚΕ την 10.12.1944 εις το σφαγείον της Ούλεν.
Εις την φωτογραφίαν, εκτός της αποκοπής τοϋ λαιμού,
φαίνονται χαρακτηριστικά τα πλήγματα δια μαχαίρας εις την θέσιν της καρδίας.


Υπαστυνόμος Δαμιανός Συμεωνίδης,
υποδιοικητής του ΙΣΤ' Αστυνομικού Τμήματος.
Εσφάγη εις Ούλεν (εταιρεία υδάτων) την 7-12-1944.
Λήθη; Ποτέ!


Ο σφαγεύς του Ελληνικού Λαού Άρης Βελουχιώτης (Κλάρας) στην Λαμία.
Τον συνοδεύει ο προδότης Αρχιμανδρίτης Ανυπόμονος!
και ο καθηγητής Γεώργιος Σημίτης, πατήρ του πρωθυπουργού Σημίτη.
Ο κ. θ. Πάγκαλος εζήτησε «να στηθεί στο κέντρο της Αθήνας ο ανδριάντας του Άρη Βελουχιώτη»!
(«Ελευθεροτυπία» 15-4-2002).


Αστυφύλαξ Χρήστος Λόγιος.
Εσφάγη εις Ούλεν την 7-12-1944.
Λήθη; Ποτέ!


Αστυνομικός. Τον έσφαξαν με κονσερβοκούτι, αφού προηγουμένως
τον εβασάνιοαν. Διακρίνονται στο σώμα του τα τραύματα από κατσαβίδι.
Η Αστυνομία δεν θα λησμονήση τους νεκρούς ήρωας της.


Πάνδημος κηδεία 36 θυμάτων των συμμοριτών,
εις Χαλάνδριτσαν την 4-7-1948.


Γυναίκες της Ανδρίτσαινας - Ολυμπίας μοιρολογούν τους συγγενείς τους,
πού τους έσφαξαν οι συμμορίται.


Θύματα των συμμοριτών Κονταλώνη εις Βασσαρά Λακεδαίμονος.
Εσφάγησαν την 31-10-1946 αφού εβασανίσθησαν.


Ατέλειωτοι κατάλογοι δολοφονηθέντων από το ΚΚΕ.


ΔΙΑΒΑΖΑΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ


Η τραγωδία των Ελλήνων.


Ονομάζεται Στέργιος Συρκόγλου. Είναι μόλις 15 χρονών.
Οι κομμουνισταί τον εσκότωοαν με σκεπάρνι.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ

Ο σφαγεύς και βιαστής «Μέραρχος» του ΕΛΑΣ καπετάν Διαμαντής.
Ο ίδιος και οι συμμορίται του εξεκαθαρίσθησαν υπό του Εθνικού Στρατού.


Σφαγμένοι άνδρες και γυναίκες του χωρίου Κωνστάντια - Αρδαίας.


Θαυμάσατε τους κουκουέδες.
Εδολοφόνησαν παιδιά ηλικίας 5 ετών εως 14!


Οδυρμός Ελληνίδος.
Δι' αυτήν ο Ρίτσος δεν έγραψε ποίημα.

Θεμιστοκλής Σοφούλης
Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος
των φιλελευθέρων

«Έρχομαι να σας χαιρετίσω και να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνην του Έθνους δια τον αγώνα τον οποίον και σεις τώρα διεξάγετε, δια να διατηρήσετε την ελευθερίαν την οποίαν οι πρόγονοι μας με τόσας θυσίας κατέκτησαν.

Δεν ήλθα εδώ δια να σας εμψυχώσω, διότι ξεύρω ότι δεν σας λείπει η ψυχή. Ήλθα δια να σας φέρω ένα μεγάλο μήνυμα. Το Έθνος είναι αποφασισμένο να νικήση, ημπορεί να νικήση και θα νικήση. Η ανταρσία αντιπροσωπεύει την μεγαλυτέραν απειλή που εγνώρισε ποτέ η Ελλάς. Ουδέποτε το Έθνος ηπειλήθη και εκινδύνευσε τόσον, όσον σήμερον. Διακυβεύονται τώρα όσα δίδουν περιεχόμενον και αξίαν εις την ζωήν των εθνών και των ατόμων. Κινδυνεύει και η ακεραιότης μας και η ανεξαρτησία μας και ο πολιτισμός μας. Αν δεν συντριβή η ανόσια ανταρσία, θα γίνωμεν σκλάβοι ενός απέραντου και σκυθρωπού στρατοπέδου συγκεντρώσεως, όπου ο θάνατος θα είναι η μόνη ελπίς και λύτρωσις. Η ανταρσία είναι ο μοχλός του εξωτερικού εχθρού δια την υποδούλωσιν της χώρας μας. Και ο μοχλός αυτός πρέπει να γίνη κομμάτια και θα γίνη...».


Κωνσταντίνος Λώλος, ετών 15.
Παρεφρόνησε όταν οι αντάρται του Φλωράκη
έσφαξαν τον πατέρα του στο Καρπενήσι.


Ο ιατροδικαστής Ι. Λουκόπουλος καταγράφει
σφαγιασθέντας εις ομαδικούς τάφους.


Σφαγμένοι Έλληνες και Ελληνίδες από το ΚΚΕ
στο λατομείο Κοπανά, εις Υμηττόν.


Στέφανος Λιόλιος.
Ένας σφαγέας του ΚΚΕ που ελογοδότησε.


Στον αριθμόν 1 μία κοπέλλα 20 χρονών.
Στον αριθμόν 2 ο ηγούμενος της Μονής Σταγιάδων Μόδεστος Ανδρομανάκος, ετών 75.
Εδολοφονήθησαν με αξίνας την 10-4-1947 κατ εντολήν του Καπετάν - Γιώτη (Φλωράκη).


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ (συνέχεια)
Α/ΑΟνοματεπώνυμονΤόπος γεννήσεωςΈτος γεννήσεωςΤόπος και τρόπος μαρτυρίου
16.ΙερεύςΣπυρίδων ΞαρχάςΠαλαμάς Δομοκού1913Δια να εκδικηθούν το σαμποτάζ που έγινε εις τον σταθμόν Ξυνάδος, οι Ναζί, μαζί με άλλους Έλληνες συνέλαβον και τον Ιερέα Σπ. Ξαρχά. Και ενώ απελευθέρωσαν τους υπολοίπους, εξετέλεσαν μόνο τον Ιερέα, εις ηλικίαν 31 ετών, την 28 Ιουλίου 1944
17.ΙερεύςΔημήτριος ΚουτσούμπαςΧαλαμβρέζι1893Ο Ιερεύς Δημήτριος τελούσε εις τον Ναόν το μνημόσυνο του σκοτωμένου από τους Γερμανούς γιου του, όταν μπήκαν οι ναζί και τον έπιασαν. Τον εφόνευσαν δι' αντίποινα, μαζί με άλλους Έλληνες, την 10 Απριλίου 1944.
18.ΙερεύςΓεώργιος ΚαλώτσοςΚαστανιά Φθιώτιδος1893Συνελήφθη την 11-4-47 υπό των συμμοριτών του καπετάν Γιώτη και μετεφέρθη εις θέσιν «Πλατανάκια». Υπεβλήθη εις φοβερά και πολυήμερα βασανιστήρια. Του έκοψαν το ένα μετά το άλλο και τα δύο μάγουλα. Ύστερα του τρύπησαν με λόγχη το λαιμό. Από τους φρικτούς πόνους κυλιόταν κατά γής αποσπώντας όλα τα χαμόκλαδα. Τέλος, μία σφαίρα έδωσε τέλος στο μαρτύριο του ιερέως.
19.ΙερεύςΑλέξανδρος ΛόγιοςΔάφνη Υπάτης1892Οι Βουλγαροκομμουνισταί του καπετάν Γιώτη συνέλαβαν τον ιερέα Αλέξανδρο τον Ιούνιο του 1947, μαζί με τον Ιερέα Κ. Μπούστρα, εφημέριο των χωρίων Ανατολή, Άνω Χωμίριανη και Κολοκυθιά. Μετέφεραν και τους δυο στο χωριό Μουσουνίτσα, όπου μετά από φοβερά, και ανήκουστα βασανιστήρια, κατέσφαξαν και τους δύο μαζί. Τα πτώματα τους κατακερματισμένα, ευρέθησαν σε μία χαράδρα.
20.ΙερεύςΚωνσταντίνος ΜπούστραςΔάφνη Υπάτης1909Βλέπε ανωτέρω.
21.ΙερεύςΒασίλειος ΔανέληςΜαρτίνο Λοκρίδος1898Εφημέριος εις το χωρίον Λούτσιο Λοκρίδος Συνελήφθη μαζί με άλλους συγχωριανούς του υπό των κομμουνιστοσυμμοριτών του καπετάν Γιώτη και μετά από φρικτά και ανήκουστα βασανιστήρια, κατεσφάγη την 13-1-1948.
22.ΙερεύςΜιχαήλ ΕνωτιάδηςΚαισαρεία Μ. Ασίας1886Υπηρετούσε εις τον Πύργον Λαρίμνης όταν στις 12-1-1948 επετέθησαν οι κομμουνιστοσυμμορίτες του καπετάν Γιώτη. Ο Ιερεύς ήταν βαρειά άρρωστος και δεν μπόρεσε να μετακινηθή. Συνελήφθη επί της κλίνης του και ωδηγήθη έξω από το χωριό όπου εξετελέσθη δια πολυβόλου.
23.ΙερεύςΣπυρίδων ΚαραΐνδροςΔρυμαία Λοκρίδος1877Συνελήφθη υπό των συμμοριτών του Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ. την 19.1.44 λόγω της εθνικής του δράσεως. Ο ιερεύς ήτο γέρων 67 χρόνων και είχε 13 παιδία. Τον έσυραν μέσα στα χιόνια του Καλλιδρόμου και καθ' οδόν τον βασάνιζαν απάνθρωπα. Έχωναν στα νύχια του μυτερά καλάμια. Του έκοψαν τα δάκτυλα των ποδιών του. Τελικά τον κατέσφαξαν.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
24.ΙερεύςΧρίστος Γ. ΚακαβάςΔομιανοί Ευρυτανίας1876Οι κομμουνιστοσυμμορίτες του καπετάν Γιώτη συνέλαβαν τον ιερέα στις 27-9-47 εντός της οικίας του. Σιδηροδέσμιο τον οδηγούν στο χωριό Βράχα. Εβδομήντα τριών χρόνων γέροντα τον δέρνουν συνεχώς ενώ το αίμα τρέχει από τις πληγές του. Με ένα μαστίγιο και ένα σιδερένιο ραβδί του ανοίγουν το κεφάλι. Την 1 Οκτωβρίου τον μεταφέρουν σε μία απόκρημνη χαράδρα, στη θέση «Μοναστήρι Βράχας». Τον ανέβασαν επάνω σε ένα σταυρό και του κάρφωσαν, χέρια και πόδια. Τον κτυπούν και τον λογχίζουν. Και έτσι όπως είναι τον γκρέμισαν στη χαράδρα.
25.ΙερεύςΑθανάσιος ΠιάςΕλατόβρυοη Ναυπακτίας Στις 11 Μαΐου 1947 οι κομμουνιστοσυμμορίτες του Καπετάν Γιώτη συνέλαβαν τον ιερέα και πολλούς κατοίκους του χωριού. Οδηγήθηκαν όλοι στο δάσος των Κρυονεριών. στη θέση «Λάλκα» Εκεί άρχισε το μαρτύριο. Έδεσαν τον ιερέα σ' ένα έλατο. Ο δήμιος του Γιώτη άρχισε να λογχίζη τον ιερέα. Πρώτα στην αριστερή ωμοπλάτη. Ύστερα στη δεξιά. Μετά στην κοιλιά. Ο τελευταίος λογχισμός ήταν στο κεφάλι. Το μαρτύριο της πρεσβυτέρας αρχίζει από τη στιγμή αυτή. Μετά από πολυήμερες έρευνες, βρήκε το νεκρό του παπά. Κάτω από κλαδιά και πέτρες, όπου οι δήμιοι του τον είχαν πετάξει μ' ένα σχοινί στο λαιμό.
26.ΙερεύςΑργύριος ΒούρβαςΒίνιανη Καρπενησίου1905Χειροτονήθηκε ιερεύς το 1942 και έγινε εφημέριος του χωριού του. Το 1948, αυτός και πολλοί κάτοικοι του χωριού του, φοβούμενοι τους συμμορίτες κατέφυγαν στο Καρπενήσι. Τον Ιανουάριο του 1949, οι δολοφόνοι του καπετάν Γιώτη κατέλαβαν το Καρπενήσι και άρχισαν γενική σφαγή μεγάλων, μικρών, νηπίων, ανδρών και γυναικών. Ο ιερεύς Βούρβας. αφού υπέστη φρικτά βασανιστήρια κατεσφάγη και μαζί με άλλους πενήντα, ερρίφθη σ' ένα κοινό λάκκο.
27.ΙερεύςΔημήτριος Κ. ΒαστάκηςΔομιανούς Ευρυτανίας1900Στις 18-12-1942 συνελήφθη από τους Ιταλούς και υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια πού μόνον οι δολοφόνοι του Κ Κ.Ε. υποβάλλουν τα θύματα τους. Τελείως παραμορφωμένο, με τα χέρια βγαλμένα από τις αρθρώσεις, στις 24-12-42 οι Ιταλοί τον έρριξαν σ' ένα καιόμενο σπίτι και τον έκαψαν ζωντανό.
28.ΙερομόναχοςΝικόδημος ΡαφτογιάννηςΠρουσσό Ευρυτανίας1909Ιερομόναχος στη μονή Προυσσού. Στις 6-8-1944 συνελήφθη υπό των Γερμανών στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας κοί μετεφέρθη στό Καρπενήσι. Τον κρέμασαν μπροστά στο Γυμνάσιο χωρίς πολλές διαδικασίες για εκφοβισμό των κατοίκων.
29.ΙερεύςΚωνσταντίνος ΣπανόςΝεράιδα Αγράφων1893Συνελήφθη από τους κομμουνιστοσυμμορίτες του καπετάν Γιώτη στο χωριό του, στις 18-4-47, δευτέρα ήμερα του Πάσχα. Τον ωδήγησαν μαζι με άλλους κατοίκους στο βουνό Βουλγάρα Κλειτσού. Υπεβλήθη σε φρικτά και ακατονόμαστα βασανιστήρια και εξευτελισμούς. Στο τέλος, οι δολοφόνοι του Κ.Κ.Ε. του συνέτριψαν με ρόπαλο το κεφάλι
30.ΙερεύςΗλίας ΑλέξιοςΚτημένια Ευρυτανίας1907Εφονεύθη υπό των σφαγέων κομμουνιστοσυμμοριτών του καπετάν Γιώτη. στις 9 Ιουνίου 1947 κατά την επίθεσι των προδοτών εναντίον του χωρίου του και ενώ προσπαθούσε να προφύλαξη τις γυναίκες και τα παιδιά από τα πυρά των συμμοριτών του «Δημοκρατικού Στρατού».
31.ΙερεύςΘεοφάνης ΜπίκαςΔυτ. Φραγκίστα Ευρυτανίας1907Στις 25 Ιουλίου 1947 οι δολοφόνοι κομμουνιστοσυμμορίτες του καπετάν Γιώτη συνέλαβαν τον ιερέα την ώρα που έψαλλε τον εσπερινό στην εκκλησία. Τον μετέφεραν στη θέσι «Κληματσίδα» έξω από το χωριό. Χόρτασαν τη μανία τους βασανίζοντας τον φοβερά και τέλος τον σκότωσαν φυτεύοντας του μια σφαίρα στο κεφάλι.

ΣΦΑΓΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ.

 1. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, Διευθυντής Αστυνομίας πόλεων, κάτοικος Ιωαννίνων 74.
 2. ΜΠΟΥΦΙΔΗΣ ΚΑΕΟΝ του Νικολάου, ετών 60, Αντιστράτηγος, Στρατ. Δικαιοσύνης Ψαρρών 17.
 3. ΞΥΠΟΛΙΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ταγματάρχης Χωροφυλακής.
 4. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Διευθυντής Αστυνομίας πόλεων, κάτοικος Αρτεμισίου 11.

Έχω χιλιάδες καταστάσεις με ονόματα σφαγιασθέντων από το ΚΚΕ. Δεν υπάρχει μέρος, όσον μικρόν και να είναι που να μην έχη θύματα. Φέρω σαν παράδειγμα μερικάς κοινότητας του νομού Κορινθίας που τότε ήσαν ασήμαντα χωρία ολίγων κατοίκων. Κι όμως εθρήνησαν θύματα. Ιδού κάποιοι επίσημοι πίνακες εκ των κοινοτικών αρχείων.

Πολλούς καταλόγους δολοφονηθέντων από τους κομμουνιστοσυμμορίτας μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίον του Γιάννη Μπαλαφούτα «1943-1944 από τον προμαχώνα της Στιμάγκας» (Αθ. 1986 σελ. 237 κ.ε). Παρόμοιοι κατάλογοι επαναλαμβάνω υπάρχουν χιλιάδες. Έλληνες και Ελληνίδες σφαγιασμένοι μετά βασανιστηρίων από το ΚΚΕ ευρίσκονται εις ολόκληρον την χώραν. Την μνήμην των προσέβαλαν βαναύσως οι νομιμοποιήσαντες το ΚΚΕ. Το αίμα των θυμάτων ας βαρύνη την ψυχήν των αιωνίως.

Ερωτώ: Ο άγων του ΚΚΕ απήτει την σφαγήν νηπίων; αβαπτίστων; μαθητών; ιερομόναχων; φοιτητών; οικοκυρών; κ.τ.λ. Ποιος θα μου απαντήση; Μήπως η Ν.Δ.;

17 ΙΟΥΛΙΟΥ 1943

Την ημέραν αυτήν οι αριστερομαρξισταί έσφαξαν 2032 Έλληνας και έρριξαν τα πτώματα των εις Φενεόν της Κορινθίας. Κάθε χρόνον τελείται μνημόσυνον. Ο θεός ας αναπαύση την ψυχήν τους.


Αρχιφύλαξ Θ. Ράλλης.
Ετάφη ζών, από τους
εγκληματίας του ΚΚΕ.

Υπαστυνόμος Ι. Κατσαμπέκης.
Τον άνευρε νεκρόν η σύζυγος του.
Έφερε 13 τραύματα από μαχαίρας.

Κ. Σταμπούζος. Αστυφύλαξ.
Εσφάγη.


Δείτε πως έσφαξαν έγκυο γυναίκα!

ΛΗΘΗ; ΠΟΤΕ!


Ομαδική κηδεία φονευθέντων από τους κομμουνιστάς την 22-10-1947 εις Χαρόβρυσιν Αμαλιάδος.


Φαίνη Ξύδη, πρωταθλήτρια αντισφαιρίοεως.
Εδολοφονήθη από το ΚΚΕ.

Γεώργιος Ποταμιάνος, πολεμιστής
στο Αλβανικόν Μέτωπον, τιμηθείς
με Αριστείον Ανδρείας και
Πολεμικόν Σταυρόν.
Εδολοφονήθη από το ΚΚΕ.
ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ
Δέσποινα ΔιωνάκηΑδελφαί ΒασιλειάδουΜαρία Πιτσίνα
Αθαν. Μητρομελέτης
Ετών 14, μαθητής Κολλεγίου
Πιπίτσα Α. ΠαπαχρήστουΓεώργ. Β. Παναγιωτίδης,
17 ετών
Μαρ. ΠαλαιτσάκηΑδελφοί Μαντέλου
ΕΣΦΑΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ

Οικογένεια Καράμπελα

Οικογένεια Μολοκοτού

Οικογένεια Απλοχωρίτη


Ποίος έσφαξε αυτούς τους Έλληνας; οι δεξιοί; η Χούντα;
μήπως είναι νεκροί του Πολυτεχνείου; Φυσικά όχι.
Είναι θύματα των αριστερών.

Στην «Ελευθεροτυπία» (14-3-2003) τρεις δικηγόροι των Αθηνών εδήλωσαν:

Φ.Κ.: «Η Αριστερά δεν υπήρξε ποτέ ούτε επιθετική ούτε δολοφονούσα. Είναι μια ιδέα, ένας αγωνιστικός τρόπος γιά μια καλύτερη ζωή».

Μ.Δ.: «Ο αριστερός δεν κατέφυγε ποτέ ούτε σε δολοφονίες, ληστείες ή κλοπές».

Ε.Β.: «Δεν είμαι απολογητής της Αριστεράς, δεν ήμουν ποτέ και θιασώτης των απόψεων της, έμαθα όμως, γιατί είμαι μετα-γενιά Πολυτεχνείου, να τη σέβομαι και αυτήν και τους αγώνες της προπάντων».

Μετά από όσα σας παρέθεσα αντιλαμβάνεσθε το κατόρθωμα της αριστεράς προπαγάνδας, που επέτυχε δικηγόροι να δηλώνουν δημοσίως, ότι η αριστερά δεν εδολοφόνησε! Ότι δεν υπήρξε ποτέ επιθετική!! Κι ότι την σέβονται δια τους αγώνας της!!!

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ

Κατά τα έτη 1947-1950 έπεσαν μαχόμενοι υπέρ της Ελλάδος οι κατωτέρω ηρωικοί Αξιωματικοί του Γ' Σώματος Στρατού. Από Υποστράτηγον μέχρι Δόκιμον Έφεδρον Αξιωματικόν εθυσίασαν την ζωήν των, δια την Ελλάδα. Ο ακόλουθος πίναξ περιλαμβάνεται εις βιβλίον εκδόσεως Γ.Ε.Σ. το οποίον οι γραικύλοι διέταξαν να πολτοποιηθή!!!

Το αίμα των δεν έχύθη αδίκως, διότι χάριν εις αυτούς εσώθη η Πατρίς και η Ελευθερία του Ελληνικού Λαού. Τιμή και Δόξα τους αρμόζει, μαζί με την ευγνωμοσύνην όλων των Ελλήνων. Αιωνία Των η Μνήμη.

Πίναξ Συγκεντρωτικός των φονευθέντων Αξιωματικών του Γ' Σώματος Στρατού από 1ης Ιανουαρίου 1947 μέχρι τέλους του 1950.

I. Φονευθέντες

Α/ΑΒαθμόςΌπλονΟνοματεπώνυμονΜονάςΗμερομηνία θανάτουΠεριοχή εις ην εφονεύθη
1.Υπτγος Ασημακόπουλος Αλέξ.ΥΙΙ Μεραρ.13-3-48Έβρου
2." Κώτσαλος Γεώργιος"6-6-49Αττικής
3.Ταξχος Ρογκόπουλος Γεώργιος27η Ταξιαρ.13-8-48Έβρου
4.ΑνχηςΠεζικούΡότσος Αριστείδης82ον Τ. Εθνοφρουράς26-9-48Έβρου
5.""Κολουμβάκης Γεώργιος70ον Τ. Έθν.8-8-49Κατερίνης
6.Τχης"Αθανασιάδης Ιωάννης519 Τ. Πεζ.12-1-49Νάουσα
7."ΣΕΜΑναγνωστόπουλος Δημ.XI Μεραρχ.28-8-48Καϊμακτσαλάν
8."ΠεζικούΠανναράκης Ιωάννης557 Τ. Πεζ13-10-48Χαλκιδική
9.""Καπετανάκης Κων/νος86ον Τ. Έθν.21-7-49Λαγκαδά
10.""Καραμπέτσος Ιωάννης518 Τ. Πεζ.26-2-48Ναούσης
11.""Κοντογεωργάκης Μιχ.556 Τ. Πεζ.18-10-47Ξάνθης
12.""Κουτσουνάδης Ιωάννης71ον Τ. Έθν.10-4-49Λιτόχωρου
13.""Μάρκογλου Χρήστος519 Τ. Πεζ.28-10-47Ναούσης
14.ΕπλχοςΙππικ.Μελίδης ΝικόλαοςXI Έφιπ. Ιλ.17-5-48Βερμίου όρ.
15.ΤχηςΠεζικούΜούμογλου Δημήτριος45ον Τ. Έθν.21-10-48Βερροίας
16.""Νικολούδης Μιχαήλ58ον Τ. Εθν.26-12-48Σωχού
17.ΕπλχοςΤεθωρ.Στεφανίδης ΘεόδωροςXI Συν. Αν.28-1-49θεσ/νίκης
18.ΤχηςΠεζικούΧαΐλης Γεώργιος516 Τ. Πεζ.22-4-48Αριδαίας
19.""Χανιώτης Γεώργιος36ον Τ. Έθν.25-5-48Κομοτινής
20."ΣΕΜΨυλογιάννης Ιωάννης38ον Τ. Έθν.2-5-49Έβρου
21."ΠυροβολικούΣταματόπουλος Χρήστος33η Ταξ.28-1-49θεσ/νίκης
22.ΛοχαγόςΈξ-ΑπΑβραμίδης Αναστάσιος39ον Τ. Έθν.19-6-48Σουφλίου
23."ΠεζικούΑποστολίδης Εμμαν.515 Τ. Πεζ.14-9-47Καϊμακτσαλάν
24.""Βίμπλης Λεωνίδας552 Τ. Πεζ.7-1-47Έβρου
25.Λγος"Βλάικος Σπυρίδων559 Τ. Πεζ.13-5-48Έβρου
26."ΠυροβολικούΓιαννούλης Νικόλαος108 Σ. Πεδ. Πυροβολικ.15-8-48Έβρου
27.ΛγοςΠεζικούΓιώσης Απόστολος60ον Τ. Έθν.19-12-48Μενοικίου όρ.
28.""Γιαννόπουλος Γεώργιος552 Τ. Πεζ.22-9-48Παπάδων
29.""Ηλιόπουλος Παύλος554 Τ. Πεζ.15-1-47Ξάνθης
30.""Καλέντζος Γεώργιος517 Τ. Πεζ.8-9-47Εδέσσης
31.""Καπόπουλος ΑλέξανδροςXI Μεραρχ.26-6-49Χαλκηδόνος
32.""Καρακώστας Κωνσταντ.519 Τ. Πεζ.26-2-48Βέρμιον
33.""Παπαφωτίου Φώτιος60ον Τ. Έθ.17-6-49Σερρών
34.""Πασάς Ευάγγελος516 Τ. Πεζ.22-4-48Αριδαίας
35.""Περιστεράκης Ιωάννης512 Τ. Πεζ.19-6-49Μπέλες όρ.
36.""Ροντογιάννης567 Τ. Πεζ.1-12-47Κρούσια όρ.
37."ΠυροβολικούΣουραβλάς Χρήστος108 Σ.Π.Π.25-5-48Κομοτινής
38.Ιατρός Τσατασάκος Δημήτριος552 Τ. Πεζ.6-6-49Αττικής
39.ΥπλγοςΠεζικούΑναγνωστάκης Αλεξ.76ον Τ. Έθν.30-10-48Σιδ/καστρον
40.""Βαλσαμάκης620 Τ. Πεζ.29-10-47Αμφιπόλεως
41.""Βενιζέλος Παντελής73ον Έλ. Τ.28-8-49Μπέλες όρ.
42.Εφ. Υπλγος"Βογιατζής Νικόλαος38ον Τ. Έθν.8-11-48Έβρου
43.Υπλγος"Ηλιόπουλος Ιωάννης37ον Τ. Έθν.3-8-49Ροδόπη όρ.
44.Εφ. Υπλγος"Ζούπας Αριστείδης38ον Τ. Έθν.3-10-49Κομοτινής
45."ΠεζικούΊτσης ή Οίτης Βασιλ.Λοχ. Κρούσ.14-5-48Βρόντους
46.Υπλγος"Καρακώστας Χρήστος555 Τ. Πεζ.15-1-47Ξάνθης
47.""Κολοφωλιάς Σταύρος518 Τ. Πεζ.2-4-48Σωχού
48."Πολεμ. Διαθεσ.Κοντός ΓεώργιοςΜΑΔ15-9-47Πιέρια όρ.
49."ΠεζικούΚοτανίδης ΓεώργιοςΚΕΝ Δράμας26-7-49Δράμα
50.Υπομοίραρ. Κουρεμπανάς Δημ.Λόχ. Χωροφ.21-1-47Χαλκιδικής
51.ΥπλγοςΠεζικούΚωνσταντόπουλος Γεώρ.513 Τ. Πεζ.16-9-48Κιλκίς
52.""Μπαλάσκας Γεώργιος551 Τ. Πεζ4-10-47Έβρου
53.""Πανίδης Θρασύβουλος568 Τ. Πεζ.17-2-48Κρούσια όρ.
54.""Παπαγρηγοράκης Γεώρ.61ον Τ. Εθ.8-1-49Σερρών
55.""Παπασταύρος Βασίλειος86ον Τ. Εθ.4-11-48Σιδηρ/στρον
56.""Παπαχατζής Χαράλαμπ.35ον Τ. Εθ.31-5-49Ξάνθης
57.""Παπουτσής Κίμων46ον Τ. ΕΘ.30-7-49Στενά Πέτρ.
58.Εφ. Υπλγος"Πλατογιάννης ή Κυριαζής Παναγιώτης86ον Τ. ΕΘ.9-11-48Σιδηρ/στρον
59.ΥπλγοςΠεζικούΠολίτης ΝικόλαοςΚΕΥΒ29-7-48Λαχανά
60.""Πολίτης ΝικόλαοςXI Μεραρχ.14-1-49Ναούσης
61.""Σκουλαριώτης ΘεόδωροςΠολ. Διαθ.28-3-47Βερροίας
62.""Σούμπασης Μιχαήλ514 Τ. Πεζ.3-3-48Βέρμιον όρ.
63.Υπομοίραρ. ΤαλαγάκηςΛοχ. Χωροφ.13-1-48Νιγρίτης
64.Εφ. ΥπλγοςΠεζικούΤαμπακόπουλος Αλέξ.ΜΑΥ30-12-47Βερροίας
65.Υπλγος"Τσοτουλίδης Λάμπρος516 Τ. Πεζ.20-5-48Αριδαίας
66.Εφ. Ανθλγος"Αγριοστάθης Αθανάσ.554 Τ. Πεζ.6-5-49Μπέλες
67."Μηχαν.Αθανασίου ΔημήτριοςΥΙΙ Μεραρ.5-8-47Καβάλας
68."ΠεζικούΑικατερινάρης Ευριπ.622 ΤΑΓΣ11-2-47Θεσ/νίκης
69.""Αλεξόπουλος ΙωάννηςΜΕΑ17-8-49Λεκάνης
70."Πυροβ.Αναδωλής Νικόλαος107 Σ.Π.Π.12-1-49Νάουσα
71."ΠεζικούΑναγνώστου Δημήτριος551 Τ. Πεζ.23-5-47Τρίγ. Άρδα
72.Ανθλγος"Αναλογίδης Σπυρίδων555 Τ. Πεζ.23-8-47Ξάνθης
73.""Αντωνίου Κάρολος620 Τ. Πεζ.4-2-47Πιερίας
74.""Αποστολίδης Γεώργιος519 Τ. Πεζ.10-9-47Εδέσσης
75.Εφ. Ανθλγος"Αργυριάδης Λάζαρος58ον Τ. Έθ.20-6-49Σωχού
76.""Ασίκης Πέτρος86ον Τ. Πεζ.20-7-49Λαγκαδά
77.""Αστεριάδης ΗρακλήςΜΑΥ31-8-47Χαλκιδικής
78.""Βάρσος Γεώργιος552 Τ. Πεζ.22-9-48Παπάδων
79.""Βέρας Βύρων525 Τ. Πεζ.22-12-50Κρούσια όρ.
80."Μηχαν.Βούτσικας Θεόδωρος717 Λ. Μηχ.7-7-49Αμφιπόλ.
81.ΑνθλγοςΠεζικούΓάτος Δημήτριος519 Τ. Πεζ.24-5-47Βέρμιον όρ.
82.Εφ. Ανθλγος"Γαρουφαλής Ευθύμιος93ον Τ. Έθν.13-4-49Σουφλίου
83."εξ απόΓιαννέλης ΑστέριοςΜΕΑ31-12-48Χαλκιδικής
84."ΠεζικούΓιαννουλάκης Δημήτριος518 Τ. Πεζ.22-12-48Εδέσσης
85.""Γούλας Θωμάς555 Τ. Πεζ.8-7-49Δοϊράνης
86.Ανθλγος"Γραικόπουλος Περικλής86ον Τ. Εθν.4-11-48Σιδ/στρου
87.Εφ. Ανθλγος"Γόρδιος Ιωάννης60ον Τ. Εθν.29-9-48Νιγρίτης
88.Ανθλγος"Δασκαλάκης Αντώνιος59ον Τ. Εθν.14-10-49Κιλκίς
89.Εφ. Ανθλγος"Δερμεντζόγλου Ιωάννης63ον Τ. ΕΘ.25-2-49Πάϊκον όρ.
90."ΠεζικούΔημητρακόπουλος Χρήσ.552 Τ. Πεζ.7-1-74Έβρου
91.""Δημητριάδης Δημήτριος41ον Ελ. Τ.17-2-49Χαλκιδικής
92.""Δημητριάδης Δημήτριος207 Τ. Πεζ.12-12-50Παπάδων
93.Ανθλγος"Δημητρίου Κων/νος519 Τ. Πεζ.6-6-50Βερροίας
94.Εφ. Ανθλγος"Δούμτσης ΜαργαρίτηςΜΑΥ18-10-47Ναούσης
95.""Δραγουμάνος Γρηγόριος552 Τ. Πεζ.7-1-47Έβρου
96.Ανθλγος"Δραγουμάνος Στυλιανός569 Τ. Πεζ.20-10-47Δοϊράνη
97.Εφ. Ανθλγος"Επιτρόπου Νικόλαος551 Τ. Πεζ.26-7-47Τρίγ. Άρδα
98.ΑνθλγοςΠεζικούΖακυνθιανάκης Νικόλαος60ον Τ. Εθν.17-6-49Σερρών
99.Εφ. Ανθλγος"Ζαφειρίου Ιωάννης64ον Τ. Εθν.25-8-48Καϊμακτσαλάν
100.Εφ. Ανθλγος"Ζβές Αρίσταρχος519 Τ. Πεζ.28-10-47Ναούσης
101.Εφ. ΑνθλγοςΠεζικούΖημάκης Φωκίων505 Τ. Πεζ.9-9-49Κατερίνης
102.""Ηλιάδης Ευστράτιος552 Τ. Πεζ.30-7-48Παπάδων
103.Ανθλγος"Θεοδωράκης Εμμανουήλ592 Τ. Πεζ.12-3-48Πιερίας
104."εξ. απ.Θεοδωριάδης ΓεώργιοςΜΕΑ23-12-48Κ. Νευροκοπ.
105.Εφ. ΑνθλγοςΠεζικούΙωαννίδης Αθανάσιος35ον Τ. Εθν.1-3-48Ξάνθης
106.ΑνθλγοςΜηχαν.Ιωαννίδης Θεολόγος717 Λ. Μηχ.5-9-48Έβρου
107.Εφ. ΑνθλγοςΠεζικούΙωαννίδης Ξενοφών557 Τ. Πεζ.24-9-48Παπάδων
108.Ανθλγος"Κακούρης Εμμανουήλ551 Τ. Πεζ.12-12-48Σιδηροκάσ.
109.""Καλογήρου Ελευθέριος511 Τ. Πεζ.10-3-48Πιερίας
110.""Κανελλόπουλος ή Κανελλάκης Νικόλαος514 Τ. Πεζ.26-7-48Σκρά
111.""Καπίρης Κυριάκος567 Τ. Πεζ18-4-47Δοϊράνης
112.""Καραβάς Κων/νος622 ΤΑΓΣ4-7-48Έβρου
113.""Καραμπέτσος Γαβριήλ513 Τ. Πεζ20-1-48Τζένας
114.Εφ. Ανθλγος"Καράς ή Καρδάς Γεώργ.35ον Τ. Εθν.16-9-48Ξάνθης
115.Ανθλγος"Καριμαλής Ιωάννης622 ΤΑΓΣ10-11-47-
116.""Καρποδίνης Πέτρος559 Τ. Πεζ.25-8-48Έβρου
117.Εφ. Ανθλγος"Καρύδης Αθανάσιος30ον Τ. Εθν.16-7-49Βέρμιον όρ.
118.Ανθλγος"Καρύδας ΑθανάσιοςXI Μεραρχ.7-5-47-
119.""Καραγιαννόπουλος Νικ.563 Τ. Πεζ.12-8-47Σιδηρόκαστ.
120.Ανθλγος"Καρυπίδης ΙωσήφΜΑΥ3-5-47Δοϊράνης
121.Εφ. Ανθ/τρος Καρυπίδης Κων/νος551 Τ. Πεζ.15-8-48Παπάδων
122.ΑνθλγοςΠεζικούΚασφίκης Άρης514 Τ. Πεζ.6-7-49Καϊμακτσαλάν
123.Εφ. Ανθλγος"Κατσίδης Αθανάσιος33ον Τ. Εθν.26-5-48Χαλκιδικής
124.""Κλιτσίδης Πασχάλης81ον Τ. Εθν.13-6-48Σερρών
125.Ανθλγος"Κοεμτζής Σωτήριος70ον Τ. Εθν.7-5-48Κατερίνης
126.Ανθυπομοίρ. Κολέτσος ΓεώργιοςΥποδ. Χωρ.13-9-47Αριδιαία
127.Εφ. ΑνθλγοςΠεζικούΚοκκίδης ΙωάννηςΜΑΥ8-10-47Ναούσης
128.""Κουεμτζίδης Γεώργιος41ον Τ. Εθν.18-4-48Χαλκιδικής
129.Ανθλγος"Κουρής Νικόλαος558 Τ. Πεζ.21-9-49Ξάνθης
130.Εφ. ΑνθλγοςΠυροβ.Κολωνιάρης Γρηγόριος107 Σ.Π.Π.13-1-49Νάουσα
131."ΠεζικούΚουρμουλάκης Νικόλαος558 Τ. Πεζ.30-1-49Σιδηρ/στρον
132.ΑνθλγοςΜηχαν.Κουτσούκος Διογένης717 Λ. Μηχ.22-12-49Δράμας
133."ΠεζικούΚράλλης Γεώργιος512 Τ. Πεζ.30-7-47Πάϊκον όρος
134.Εφ. ΑνθλγοςΜηχαν.Κυπαρισιάδης Ιωάννης717 Λ. Μηχ.12-2-49Έβρου
135."ΠεζικούΚυριακίδης Παναγιώτης25η Ταξιαρχ.6-6-49Αττικής
136.Ανθλγος"Κυρίτσης Νέστωρ521 Τ. Πεζ26-4-50Λαγκαδά
137.Εφ. Ανθλγος"Κωνσταντινίδης Σωκράτ.622 ΤΑΓΣ11-1-47Σερρών
138.""Λαζαρίόης Παύλος555 Τ. Πεζ.9-11-48Σιδ/στρον
139.Ανθλγος"Λαμπρινός Θεοχάρης505 Τ. Πεζ.12-12-49Κρούσια όρ.
140.""Λάτσης Γεώργιος556 Τ. Πεζ.8-10-47Ξάνθης
141.Εφ. Ανθ/τρος Λεωνιδόπουλος θεόδωρ.38ον Τ. Εθν.23-1-49Αθήναι
142."ΠεζικούΜαγγλής Άγγελος95ον Τ. Εθν.21-9-48Κιλκίς
143.""Μακρής Ηρακλής71ον Τ. Εθν.9-10-48Λιτόχωρον
144.Ανθλγος"Μακρίδης Ορέστης558 Τ. Πεζ.27-12-47Κομοτινής
145.""Μαραγκουδάκης Ιωάννης37η Ταξιαρ.21-4-47Δοϊράνης
146.""Μάρακας Γεώργιος509 Τ. Πεζ.29-10-49Σωχού
147.Εφ. Ανθλγος"Μαριός ΔημήτριοςΜΑΥ26-8-48Καβάλας
148.""Μάρτιος ΔημήτριοςΜΑΥ26-7-48Καβάλας
149.""Μαύρος Ευστράτιος41ον Ελ. Τ.8-2-49Χαλκιδικής
150.""Μέγας Ιωάννης43ον Τ. Εθν.26-4-48Εδέσσης
151.Ανθλγος"Μορδάκης Χαρίλαος38ον Τ. Εθ.29-7-48Έβρου
152.Εφ. Ανθλγος"Μουλιόπουλος Κων/νος93ον Τ. Εθ.24-5-48Κομοτινής
153.""Μπαλόγλου Γεώργιος518 Τ. Πεζ.19-1-49Εδέσσης
154.""Μπατσίόης

Απόσπ. Φωστερ.

27-9-48Παπάδων
155.Ανθλγος"Μπιζέρας Γεώργιος62ον Τ. Εθ.5-5-49Κρούσια όρ.
156.""Μπιράκης Ιωάννης558 Τ. Πεζ.25-6-48Μενοίκιον όρ.
157.Εφ. ΑνθλγοςΠεζικούΜώρος Ευάγγελος93ον Τ. Εθ.16-5-49Έβρου
158.""Μωυσίδης Λάζαρος59ον Τ. Εθ.28-9-48Νιγρίτης
159.""Ξανθόπουλος Κων/νος63ον Τ. Εθ.23-6-49Γουμενίσσης
160.Ανθλγος"Ξυλωμένος Δημήτριος529 Τ. Πεζ.29-12-49Κρούσια όρ.
162.""Παγώνης Νικόλαος552 Τ. Πεζ.26-9-48Παπάδων
162.""Παναγιωτάκης Γρηγόρ.63ον Τ. Εθ.22-3-48Γιαννιτσών
163.Εφ. Ανθλγος"Παναγιωτόπουλος Ανδ.552 Τ. Πεζ.30-6-47Δράμας
164.Ανθλγος"Παναγόπουλος Σπυρίόων569 Τ. Πεζ.23-9-47Κιλκίς
165.Εφ. Ανθλγος"Παπαευσταθίου Νικόλ.518 Τ. Πεζ.2-2-49Εδέσσης
166.""Παπαζαχαριάκης Τηλέμ.555 Τ. Πεζ.7-2-49Κερδύλλια όρ.
167.""Παπαπαναγιώτου Δημ.553 Τ. Πεζ.29-4-47Κάτω Νευροκόπιον
168.Εφ. Ανθλγος"Παπασπυρόπουλος Ηλ.554 Τ. Πεζ.8-5-49Μπέλες όρ.
169.""Παπαδόπουλος Ιωάννης521 Τ. Πεζ.29-12-49Χαλκιδικής
170.""Πάσχος Ηλίας557 Τ. Πεζ.26-5-49Σερρών
171.""Πέρρος Δημήτριος563 Τ. Πεζ.15-7-49Μπέλες όρ.
172.Ανθλγος"Πετρογιάννης Γεωργ.557 Τ. Πεζ.13-5-48Κομοτινής
173.Εφ. Ανθλγος"Πελειάδης Χριστοφ.518 Τ. Πεζ.13-6-47Βέρμιον όρ.
174.Ανθλγος"Πορτολιός Μάρκος592 Τ. Πεζ.31-8-47Ναούσης
175.""Ρεγκούκος Σταμάτιος512 Τ. Πεζ.25-4-48Κρούσια όρη
176.""Σαψανίδης Ευάγγελος41ον Τ. Εθ.5-1-48Χαλκιδικής
177.Εφ. Ανθλγος"Σβάνας Χρήστος557 Τ. Πεζ.14-9-48Λεκάνης
178.""Σιάμης Κωνσταντίνος622 ΤΑΓΣ.1-7-48Ροδοπόλεως
179.Ανθλγος"Σοβατζής Γεώργιος556 Τ. Πεζ.23-8-49Μπέλες ορ.
180.Εφ. Ανθλγος"Σολωμός Βασίλειος529 Τ. Πεζ29-12-49Κρούσια όρ.
181.""Σουκαράς Σαράντος622 ΤΑΓΣ25-4-48Δράμας
182.Ανθλγος"Σούλος Θεμιστοκλής511 Τ. Πεζ.20-8-48Μπέλες όρ.
183.""Σοφουλάκης Εμμαν.62ον Τ. Εθ.6-7-49Κερκίνης
184.Εφ. Ανθλγος"Σταϊκίδης Κωνσταντίνος559 Τ. Πεζ15-7-48Έβρου
185.Εφ. Ανθλγος"Σταματιάδης Νικόλαος61ον Τ. Εθ.25-11-48Σερρών
186.""Σταματόπουλος Παντ.44ον Τ. Εθν.13-1-49Νάουσα
187.Ανθλγος"Σταυρόπουλος Νικόλ.551 Τ. Πεζ.16-11-48Σιδηρ/στρου
188.""Στρίγγος Ανδρέας568 Τ. Πεζ.26-3-48Δοϊράνης
189.""Στεφανόπουλος Σπυρ.511 Τ. Πεζ.6-12-47Σκρά
190.Εφ. Ανθλγος"Τασμαλίδης Νικόλαος61ον Τ. Εθ.25-11-48Σερρών
191.""Τριανταφυλλίδης Τιμόθ.514 Τ. Πεζ.25-9-48Καϊμακτσαλάν
192.Ανθλγος"Τσακνάκης Αθανάσιος33ον Τ. Εθ.9-4-48Χαλκιδικής
193.Εφ. Ανθλγος"Τσίρλης Θεόδωρος33ον Τ. Εθν.21-5-48Χαλκιδικής
194.""Φουντουκίδης Ελευθ.94ον Τ. Εθ.1-9-48Σουφλίου
195.Εφ. Ανθ/τρος Φράγκος Κων/νος39ον Τ. Εθ.19-6-48Σουφλίου
196.ΑνθλγοςΠεζικούΦυλλιρίδης Θεόδωρος552 Τ. Πεζ7-1-47Έβρου
197."εξ απον.Φωτιάδης ΣάββαςΚΜΕΑ14-7-49Κιλκίς
198.Εφ. ΑνθλγοςΠεζικούΧαϊδευτός Άγγελος519 Τ. Πεζ22-12-48Ναούσης
199.""Χατζηβασίλης Ιορδ.44ον Τ. Εθ.28-7-49Πιερίας
200.""Χατζημιχάλης Μιχαήλ558 Τ. Πεζ.31-10-48Μπέλες όρ.
201.""Χατζηνικολάου Κων.17ος Λ. Χωρ.12-2-48Νιγρίτης
202.""Χατζηπαπαδόπουλος Σ.ΚΜΕΑ9-11-48Λαχανά
203.""Χατζόπουλος Παναγ.33ον Έλ. Τ.29-1-49Χαλκιδικής
204.Εφ. ΑνθλγοςΠεζικούΧιονίδης Ευστάθιος33ον Τ. Εθ.29-4-48Χαλκιδικής
205.""Χρυσόπουλος Παναγ.ΜΕΑ4-12-50Κιλκίς
206.""Ψυχογυιός Ευάγγελος551 Τ. Πεζ.10-8-47Τρίγ. Άρδα
207.ΑνθστηςΙππ.Αρτόπουλος ΝικόλαοςXI Εφ. Ίλη17-5-48Βέρμιον όρ.
208."ΠεζικούΓιάνναρης Νικόλαος26η Ταξ.29-6-48Ξάνθης
209.Εφ. Ανθλγος"Δημητριάδης ΒασίλειοςΜΕΑ27-10-48Τρίγ. Άρδα
210.""Δογιάμας ΓεώργιοςΜΑΔ9-5-48Πάικον όρ.
211.Ανθστης."Επιτρόπου Δημήτριος27η Ταξ.16-2-47Έβρου
212.Εφ. ΑνθλγοςΠυρ.Καλογεράκης ή Καλογερίδης Λάμπρος38ον Τ. Εθ.4-8-48Κομοτινής
213.ΑνθστηςΤεθωρ.Μιχαήλ ΓεώργιοςXI Σ. Αν.26-4-47Ναούσης
214."ΠεζικούΜπαζούλης Άγγελος512 Τ. Πεζ.19-6-49Μπέλες όρ.
215.Εφ. Ανθ.Χωρ.Νεράντζης ΘεοχάρηςΔιμ. Κυνηγός22-7-48Νιγρίτης
216.""Παρίσης Τζώρτζιος"19-6-48Σιδ/στρον
217."ΠεζικούΡεβάς Παναγιώτης505 Τ. Πεζ.19-12-50Ξάνθης
218."Χωρ.ΣαββάκηςΔιμ. Κυνηγ.4-6-48Σερρών
219.""ΣαλπιτάκηςΔνσις Χωρ.19-4-48Δράμας
220."ΠεζικούΣουλτάκης Σωκράτης552 Τ. Πεζ.20-4-48Δράμας
221."ΣΤ. Υ.Τσακίρογλου Εύάγγ.561 Τ. Πεζ.26-5-47Σερρών
222.ΔΕΑΠεζικούΒυθούλκας558 Τ. Πεζ.13-4-49Σερρών
223.""Καστρινάκης Εμμαν.554 Τ. Πεζ.29-9-49Δράμας
224.""Λουκαδούνος Γεώργιος518 Τ. Πεζ.29-5-48Καϊμακτσαλάν
225.""Μοίρας Μιχαήλ509 Τ. Πεζ.9-9-49Παπάδων
226.""Παπανικολάου Γεώργιος86ον Τ. Πεζ.17-8-48Σιδ/στρον
227."Μηχ.Πρωτοπαπάς ΝικόλαοςΥΠ Μεραρ.17-5-48Καβάλας
228."Υγ.Ρόζας Νικόλαος555 Τ. Πεζ.15-4-48Παπάδων
229."ΠεζικούΣαράφης Ιωάννης519 Τ. Πεζ.30-6-48Αρχάγγελου
230.""Σέρπανος Ιωάννης567 Τ. Πεζ.19-12-50Σιδ/στρον
231.""Τσιρόπουλος Δημήτριος512 Τ. Πεζ20-7-48Δοϊράνης
232.""Χατζησουλτάνογλου Β.519 Τ. Πεζ.23-7-48Σκρα
233.""Χατζής Ανδρέας32α Ταξιαρ.15-9-48Καϊμακτσαλάν

II. Αγνοούμενοι

(Συλληφθέντες υπό των συμμοριτών και προφανώς εκτελεσθέντες)

Α/ΑΒαθμόςΌπλονΟνοματεπώνυμονΜονάςΗμερομηνία θανάτουΠεριοχή εις ην εφονεύθη
1.ΆνχηςΠεζικούΚοντώσης Χρήστος44ον Τ. Έθ.13-1-49Νάουσα
2.""Παπαματθαίου Χρήστος77ον Έλ. Τ.15-8-49Ξάνθης
3.Λγος"Σταματόπουλος Αθαν.44ον Τ. Έθ.13-1-49Νάουσα
4.Υπλγος"Κατσικάκης Δημήτριος569 Τ. Πεζ.20-2-47Κρούσια όρη
5.Έφ. Ανθλγος"Αηδονόπουλος Αναστ.59ον Τ. Έθ.9-11-48Νιγρίτης
6.Εφ. Ανθυπίατρος Δημητριάδης Γ.519 Τ. Πεζ.24-5-47Βέρμιον όρ.
7.Έφ. ΑνθλγοςΠεζικούΚοτρώτσης Γεώργιος86ον Τ. Έθ.30-10-48Σιδ/στρον
8.""Κώστογλου Ιωάννης86ον Τ. Έθ.4-11-48"
9.""Μαραγγιανός Σπυρίδων77ον Έλ. Τ.15-8-49Ξάνθης
10.""Παπαδάκης Τιμολέων86ον Τ. Έθ.30-10-48Σιδ/στρον
11.""Παπαδόπουλος Δημ.86ον Τ. Έθ.30-10-48Σιδ/στρον
12.Ανθλγος"Παπαντωνίου Εύρυπ.569 Τ. Πεζ.20-2-47Κρούσια
13.Έφ. Ανθλγος"Πεγίδης ΠαναγιώτηςΜ.Α.Υ.28-9-48Νιγρίτης
14.Έφ. Ανθυπίατρος Πετρόπουλος32α Ταξιαρ.21-10-47Έδεσσα
15.Έφ. ΑνθλγοςΠεζικούΠούγγουρας Αλέξ.86ον Τ. Έθ.30-10-48Σιδ/στρον
16.Ανθλγος"Τοράκης Αγαμέμνων558 Τ. Πεζ.29-6-49Μπέλες όρ.
17.ΔΕΑ"Παπαδρικόπουλος Χρ.519 Τ. Πεζ.24-5-47Βέρμιον όρ.
18.""Ποντίδης Γεώργιος519 Τ. Πεζ.24-5-47Βέρμιον όρ.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Γνωρίζουν όλοι το μαρτύριον της πόλεως των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν, ότι τα τραγικά Καλάβρυτα υπέστησαν την κομμουνιστικήν θηριωδίαν. Αναδημοσιεύω απόσπασμα από το βιβλίον του Κ. Καραλή, υπό τον τίτλον «Ιστορία των δραματικών γεγονότων Πελοποννήσου 1943-1949» (Αθ. 1967, τόμος Β', σελ. 152 κ.ε.) που έλαβε το Πρώτον Βραβείον της Ακαδημίας, εν έτει 1957.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΑΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Η μάχη των Καλαβρύτων

Στα ένδοξα και μαρτυρικά Καλάβρυτα η μοίρα επεφύλαξε και δεύτερη δοκιμασία. Την 11ην Απριλίου 1948 υστέρα από πέντε χρόνια από τη μεγάλη σφαγή έλαβεν χώραν ένα καινούργιο ολοκαύτωμα, μία νέα αυτοθυσία μιας μικράς και ηρωικής φρουράς των αγωνιζομένων εθνικών δυνάμεων για την μεγάλη ιδέα της ελευθερίας.

Στην ένδοξη και μαρτυρική πόλι των Καλαβρύτων είχεν εγκατασταθή μία μικρά δύναμις εθνικών δυνάμεων που ήταν πάντα άγρυπνη και έτοιμη να θυσιασθή υπέρ των εθνικών ιδεωδών.

Η μικρά αυτή δύναμις επίστευε με ακράδαντη πίστη στην Ελλάδα και στην μεγάλη αποστολή της. Όλοι αυτοί έσφιγγαν στην απέραντη αγκάλη τους ολόκληρη τη γαλάζια χώρα μας.

Η μικρά αύτη φρουρά έπεσε ενδόξως αφού αντιμετώπισε με μια υπέροχη αυτοθυσία επι ώρας ολόκληρους τον κομμουνιστικό χείμαρρο που την είχε κυκλώσει ασφυκτικώς. Η επική και αιματοποτισμένη αυτή γωνία ξαναποτίστηκε με νέο εθνικό ηρωικό αίμα. Καινούργιοι ήρωες παρουσιάσθησαν την 11η Απριλίου 1948, καινούργιοι μαχηταί επρόταξαν τα ατσαλένια στήθια των στους νέους επιδρομείς, στην κόκκινη κατάρα, έμειναν ακλόνητοι στην έπαλξη του καθήκοντος και επροτίμησαν τον ένδοξο θάνατο από την δουλική χαμέρπεια και υποταγή. Η ηρωϊκή αυτή φρουρά από τον διοικητή της μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη εξεπλήρωσε πλήρως το προς την πατρίδα καθήκον της.

Εκτός των Καλαβρύτων είχε εγκατασταθή ο πρώτος και ο τρίτος λόχος του 21ου τάγματος εθνοφρουράς ως και ο λόχος διοικήσεως, η δύναμις των λόχων αυτών ανήρχετο εις διακόσιους άνδρας. Διοικητής του τάγματος ήτο ο αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Αρβανιτάκης και υποδιοικητής ο Γαβριήλ Παγκράτης, ο τέταρτος λόχος του 21ου τάγματος είχεν εγκατααταθή εις το πλησίον των Καλαβρύτων κείμενον χωρίον Κερτέζη, ο δε δεύτερος εις την μονήν του Μεγάλου Σπηλαίου. Εκτός της μικράς αυτής δυνάμεως εντός της πόλεως των Καλαβρύτων εϋρίσκοντο και τεσσαράκοντα χωροφύλακες ανήκοντες εις την διοίκηση της υποδιοικήσεως Χωροφυλακής.

Η δύναμις αυτή είχε κατατμηθή εις φυλάκια πέριξ και εντός της πόλεως, είχον δε κατασκευασθή πρόχειρα οχυρωματικά έργα, πολυβολεία, ορύγματα αμύνης, λίθινα οχυρά, ταμπούρια και συρματοπλέγματα. Η δύναμις των Χωροφυλάκων είχεν οχυρωθή εντός του κτιρίου της υποδιοικήσεως Χωροφυλακής. Όλα τα φυλάκια είχον επανδρωθή από άνδρας της διλοχίας ήσαν δε τα κάτωθι: 1) Ηλεκτρικής εταιρείας, 2) Κάστρου, 3) Αγίας Αικατερίνης, 4) Σιδηροδρομικού Σταθμού και 5) οικίας Κατσίνη. Η κομμουνιστική ηγεσία ευθύς ως εγκατεστάθη το 21ον τάγμα εθνοφρουράς εντός της πόλεως Καλαβρύτων και εις την περιοχήν των, απεφάσισε να το εξουδετέρωση δια να κινούνται ελευθέρως αι δυνάμεις της και δια να μη υπόκεινται εις αιφνιδιασμούς και ενέδρας τα κινούμενα ένοπλα κομμουνιστικά τμήματα. Ήθελεν στην περιοχή αυτή της Πελοποννήσου να έχη ελεύθερον το πεδίον δράσεως τόσον δια την καθοδήγησιν όσον και δια την ελευθέραν στρατολογίαν, επι πλέον έβλεπε η κομμουνιστική ηγεσία ότι ένα νέον ορμητήριον των εθνικών δυνάμεων εις την ορεινήν εκείνη περιοχή θα ενεθάρρυνε τα εθνικόφρονα στοιχεία της περιοχής εις τον αντικομμουνιστικόν των αγώνα, τα δε κομμουνιστικά στοιχεία, οι συνεργάται των και οι κατακτήτες της περιοχής θα έζων καθημερινώς υπό το φάσμα του τρόμου της συλλήψεως και του αιφνιδιασμού.

Δια τους λόγους αυτούς απεφάσισε να εξουδετέρωση αμέσως την εθνικιστικήν αυτήν δύναμιν την οποίαν άλλωστε εξουδετέρωσιν και συντριβήν της έβλεπε εύκολον λόγω της μικράς της δυνάμεως. Εκτός από τους λόγους αυτούς η κομμουνιστική ηγεσία έβλεπε ότι εκ της συντριβής του 21ου τάγματος εθνοφρουράς θα απεκόμιζε πολλά λάφυρα, τροφάς, όπλα και πολεμοφόδια απαραίτητα δια τον εξοπλισμόν νέων κομμουνιστικών δυνάμεων.

Δια τους λόγους αυτούς διέταξε την άμεσον κινητοποίησιν του δημοκρατικού στρατού δια την επίθεσιν κατά των Καλαβρύτων. Ούτω ισχυρά δύναμις του δημοκρατικού στρατού ανερχομένη εις χίλιους πεντακόσιους άνδρας υπό την αρχηγίαν του Γκιουζέλη προερχόμενη εκ των συγκροτημάτων Μαινάλου, Κορινθίας και Αχαϊοήλιδος και ενός τάγματος του συγκροτήματος Ταϋγέτου, την 5ην πρωϊνην της 11ης Απριλίου 1948 ενεφανίσθη προ των Καλαβρύτων.

Των ενόπλων αυτών κομμουνιστικών τμημάτων ηγοΰντο οι Καννελόπουλος, Πέρδικας, Κατσικόπουλος, Σφακιανός και Νικήτας, με πάσαν δε μυστικότητα και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τας εθνικάς δυνάμεις συγκεντρώθησαν προ των Καλαβρύτων μέχρι το εσπέρας της 10ης Απριλίου και προέβησαν εις την κύκλωσιν της πόλεως εξ όλων των πλευρών.

Ταυτοχρόνως δε ισχυραί ένοπλοι κομμουνιστικοί δυνάμεις κατέλαβον όλας τας επίκαιρους διαβάσεις της δημοσίας οδού Πατρών-Καλαβρύτων δια να εμποδίσουν τας εκείθεν ενισχύσεις εν ενί λόγω διέθεσε σε ενεδρευτική διάταξι ισχυράς δυνάμεις του δημοκρατικού στρατού. Η μεγάλη αυτή κινητοποίησις του δημοκρατικού στρατού πέριξ των Καλαβρύτων, αι νυχθημερόν βαδίζουσαι φάλαγγες αυτού και αι πυρετώδεις επιθετικοί κινήσεις του έμειναν απολύτως μυστικοί, ουδεμία είδησις ή πληροφορία σχετικώς με τας επιθετικάς κινήσεις του δημοκρατικού στρατού έφθασαν στα ώτα του διοικητού του τάγματος εθνοφρουράς Αρβανιτάκη.

Ήτο 4 και 30' πρωινή της 11ης Απριλίου 1948 όταν αντήχησε μέσα στη γαλήνη της εαρινής νύχτας το ξηρό κροτάλισμα του πολυβόλου. Πρώτον αιφνιδιάζεται το φυλάκιον Αγίας Αικατερίνης, δέχεται όλο το βάρος της επιθέσεως και τα καταιγιστικά πυρά των βαρέων όλμων και των πολυβόλων. Το ανασκάπτουν κυριολεκτικώς το φυλάκιον αυτό, βάλλεται από όλας τας πλευράς και εξ εγγυτάτης αποστάσεως, όλα τα όπλα μυδράλια, πολυβόλα, χειροβομβίδες χτυπούσαν αδιάκοπα το φυλάκιο της Αγίας Αικατερίνης.

Οι ολίγοι όμως υπερασπισταί του δεν ελύγισαν μέσα στον ασφυκτικό κλοιό αμύνονται απεγνωσμένα και με τα πολυβόλα τους σκορπίζουν τον θάνατο στα ακαταπαύστως επιτιθέμενα κύματα των ενόπλων κομμουνιστών, που οι περισσότεροι έρποντες σαν τα φίδια είχον φθάσει προ του φυλακίου. Οι ολίγοι αυτοί στρατιώται άφοβοι επί αρκετήν ώραν αντιμετώπισαν την καταιγίδα. Η φωτιά και ο σίδηρος εξακολουθεί να κατακλύζη το φυλάκιο αυτό. Ήτο συντριπτική η υπεροχή των επιτιθεμένων ενόπλων κομμουνιστών.

Οι αμυνόμενοι του φυλακίου διέρχονται δραματικές στιγμάς και εντός ολίγης ώρας πίπτουν όλοι σχεδόν οι υπερασπισταί του. Οι ένοπλοι κομμουνισταί τους θέρισαν όλους.

Ο Διοικητής του τάγματος Αρβανιτάκης με αγωνία από την σκοπιάν του παρακολουθεί την επίθεσιν των ενόπλων κομμουνιστών κατά του φυλακίου Αγίας Αικατερίνης και αντιληφθείς την δύσκολον θέσιν των αμυνομένων διατάσσει τον ανθυπολοχαγόν Κουρεμάδη να κατέλθη τροχάδην από το φυλάκιο Κατσίνη με ένδεκα άνδρας και να σπεύση στο φυλάκιο Αγίας Αικατερίνης προς βοήθειαν.

Πράγματι, ο ηρωικός αξιωματικός Κουρεμάδης παραλαβών αμέσως ένδεκα άνδρας σπεύδη προς ενίσχυσιν του άνω φυλακίου, καθ οδόν όμως βάλλεται από ενεδρεύοντας ενόπλους κομμουνιστάς, οι οποίοι είχον εισέλθει λάθρα εντός της πόλεως προ της επιθέσεως, και τραυματίζεται θανασίμως. Οι άνδρες του Κουρεμάδη, αντιληφθέντες την πτώσιν του φυλακίου Αγίας Αικατερίνης οπισθοχωρούν αμέσως και παραλαβόντες το βαρύτατα τραυματισμένο σώμα του ανθυπολοχαγού των το μετέφεραν εις την πλατείαν της πόλεως. Τα τραύματα του ήσαν βαρύτατα. Ο ηρωικός αξιωματικός είχε χάσει όλας τας αισθήσεις του και ψυχορραγούσε.

Μετά την πτώσιν του φυλακίου Αγίας Αικατερίνης και μόλις άρχισε να γλυκοφέγγη, αι ένοπλοι κομμουνιστικαί δυνάμεις ήρχιααν να επιτίθενται κατά του φυλακίου Αγίου Κωνσταντίνου (Κάστρου). Τα άγρια και αλλεπάλληλα κύματα των επιτιθεμένων ενόπλων κομμουνιστών συντρίβονται από τα καταιγιστικά πυρά των όλμων, το ανασκάπτουν και αυτό, τα βλήματα πίπτουν βροχηδόν μέσα στα ορύγματα των αμυνομένων.

Ο ανθυπολοχαγός Νικόλαος Τσαπόγας, τραυματισμένος βαρεία ξεψυχάει επάνω στην έπαλξη του καθήκοντος.

Οι περισσότεροι άνδρες του φυλακίου τούτου εφονεύθησαν ή ετραυματίσθησαν, οι δε εναπομείναντες ολίγοι τραυματισμένοι και αύτοι εξακολουθούν να μάχωνται μέχρις ότου έξήντληααν όλα τα πυρομαχικά τους.

Ο διοικητής Αρβανιτάκης άμα τη ενάρξει της επιθέσεως διέταξε τον εις Κερπέζη ευρισκόμενον 4ον λόχον να σπεύση εις Καλάβρυτα προς βοήθειαν των αμυνομένων. Πράγματι η μικρά αυτή δύναμις έσπευσε προς βοήθειαν των αμυνομένων και καθ' όδόν εξουδετέρωσεν την πρώτην ενέδραν μεταξύ Κερπέζης και Κούτελης προχωρήσασα δε προς Βυσοκάν και έπι της οδού Πατρών-Καλαβρύτων αντιμετώπισεν και ετέραν ισχυράν ενέδραν των ενόπλων κομμουνιστών. Προ της ισχυρός αντιστάσεως ταύτης ηναγκάσθη να οπισθοχώρηση και να επιστρέψη εις Κέρπεζη.

Την επομένην η μικρά αυτή δύναμις πληροφορηθείσα τα αιματηρά γεγονότα των Καλαβρύτων και πανικοβληθείσα διελύθη, οι άνδρες του λόχου έφυγαν, παρέμεινεν δε μόνον ο διοικητής του λόχου Σοφιανόπουλος με τους αξιωματικούς του και είκοσι στρατιώτας οι οποίοι εγκατέλειψαν την Κέρπεζην βαδίσαντες προς Χαλανδρίτσαν και Πάτρας.

Μετά την πτώσιν του φυλακίου του Κάστρου, ύστερα από πολύωρον αιματηρόν αγώνα, οι επιτεθέντες ένοπλοι κομμουνισταί κατηύθυνον τας επιθετικάς των κινήσεις κατά του νοτίου φυλακίου, την άμυναν του οποίου διηύθυνεν ο γενναίος ανθυπολοχαγός Σωτήριος Τσότσης και το φυλάκιον τούτο αντέστη σθεναρώς. Οι περισσότεροι των αμυνομένων έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι, ο δε ηρωϊκός ανθυπολοχαγός Τσότσης ημύνετο μέχρι της τελευταίας του πνοής. Το σώμα του είχε παραμορφωθή από τα τραύματα και δια τον λόγον τούτον δεν απεγυμνώθη.

Η πτώσις του νοτίου φυλακίου έφερε και την πτώσιν του φυλακίου της οικίας Κατσίνη. Οι εντός της οικίας Κατσίνη αμυνόμενοι βάλλονται εξ όλων των πλευρών, από δε τας γειτονικάς οικίας εξεσφενδονίζοντο χειροβομβίδες, αι περισσότεροι των οποίων εξερρυγνύοντο εντός της οικίας Κατσίνη.

Πριν το φυλάκιον τούτο πέσει εις χείρας των κομμουνιστών, ο ανθυπίατρος Δημήτριος Δούδος ευρισκόμενος εις το πλησίον του φυλακίου κείμενον αναρρωτήριον εκλήθη επειγόντως δια να προσφέρη τας ιατρικάς υπηρεσίας εις βαρύτατα τραυματισμένους στρατιώτας, των οποίων η μεταφορά εις το αναρρωτήριον ήτο αδύνατος. Πιστός εις το καθήκον του δεν ηδύνατο να αρνηθή να προσφέρη τας ιατρικάς του υπηρεσίας και αψηφών τον θάνατον εξορμά εκ του αναρρωτηρίου προς την οικίαν Κατσίνη βαλλόμενος καταιγιστικώς πανταχόθεν. Πριν φθάσει εις το αμυνόμενον φυλάκιον της οικίας Κατσίνη τραυματίζεται βαρέως εις τον πόδα, παρά δε το βαρύ τραύμα του έρπων ανέρχεται την κλίμακα της οικίας και εισέρχεται εντός αυτής όπου αμέσως ήρχισεν να επιδένη τα τραύματα των τραυματισθέντων στρατιωτών.

Μετά πολύωρον ηρωϊκήν άντίστασιν, οι εντός της οικίας Κατσίνη αμυνόμενοι στρατιώται κατεβλήθησαν, οι περισσότεροι εκ της φρουράς του φυλακίου είχον φονευθή και τραυματισθή οι δε ολίγοι εξαντλήσαντες τα πυρομαχικά των ηναγκάσθησαν να υποκύψουν.

Μετά την πτώσιν της εστίας αυτής αντιστάσεως, απερίγραπτοι δραματικαί σκηναί εκτυλίσσονται εντός της οικίας Κατσίνη. Μετά την παύσιν των πυρών, αμέσως εισορμούν εντός αυτής μαινόμενοι οι πιο άγριοι και αιμοδιψείς κακούργοι, ο Άρης Παναγούλιας εκ Σουδενών Καλαβρύτων και ο Δημήτριος Μπουζάκης, δήμιος του συγκροτήματος Πέρδικα. Οι εισελθόντες με τα μαχαίρια στα χέρια ήρχισαν να κτυπούν τα άψυχα και βασανισμένα κορμιά των τραυματιών, λέγεται δε ότι ο Παναγούλιας αντιληφθείς το αιμορραγούν εκ των τραυμάτων σώμα του ιατρού Δούδου πλήττει τούτον διά μαχαίρας κατ επανάληψιν μέχρις ότου άφησεν άπνουν τον ιατρόν Δούδον.

Κατά τον αυτόν τρόπον εντός της αυτής οικίας εξετελέσθη και ο ηρωικός χωροφύλαξ Φώτιος Αποστολόπουλος από το Ψάρι Τριφυλίας, βαρύτατα τραυματισμένος και αυτός οραματίζεται το φρικτόν όραμα της σφαγής και των βασανιστηρίων. Αποφασίζει να θέση άμεσον τέρμα εις την ζωήν του, αμέσως βγάζει το περίστροφόν του, το στηρίζει στον κρόταφόν του και αυτοπυροβολείται, πίπτει βαρύτατα τραυματισμένος και ημιθανής. Την στιγμήν εκείνην εισέρχεται εντός της οικίας Κατσίνη με το περίστροφο στα χέρια ο Πέρδικας και με αγριεμένα ερευνητικά μάτια ερευνούσε όλους τους τραυματίας που αγκομαχούσαν από τους πόνους των πληγών των. Αιφνής το αγριεμένο μάτι του διέκρινε τον ψυχορραγούντα χωροφύλακα Φώτη.

- Βρε ποιος είσαι συ που ξεψυχάς; ρώτησε

- Έλληνας χωροφύλακας, του απαντά ο Αποστολόπουλος.

- Πάρτην μπασκίνα, πάρτην να ξεβρωμίση ο τόπος, του απαντά ο Πέρδικας. Τον πυροβολεί στην κεφαλή και τον αφήνει άπνουν.

Ο περιβόητος Πέρδικας κατά κανόνα εφόνευε πάντα χωροφύλακα που έπιπτε στα χέρια του.

Το φυλάκιο του σιδηροδρομικού σταθμού υπό την ηγεσία του ηρωικού ανθυπολοχαγού Χρήστου Αργυροπούλου, εμάχετο ηρωικώς καθ' όλην την διάρκειαν της ημέρας. Τα επιτιθέμενα κύματα των ενόπλων κομμουνιστικών δυνάμεων επλήττοντο συνεχώς υπό των αμυνομένων, πλην όμως το φυλάκιο εβάλλετο καταιγιστικώς από όλας τας πλευράς, όλα τα όπλα, όλμοι, μυδράλια, πολυβόλα, κτυπούσαν αδιάκοπα το φυλάκιο.

Εκ των ένδεκα ανδρών του φυλακίου οι επτά ετραυματίσθησαν βαρέως και δύο εφονεύθησαν. Το πολυβόλο εχειρίζετο ο ίδιος ο Αργυρόπουλος ο όποιος ακαταπαύστως έβαλεν κατά των επιτιθεμένων οι οποίοι είχον φθάσει από όλας τας πλευράς μέχρι των χαρακωμάτων τον σταθμού.

Αι οιμωγαί των τραυματιών ανεμιγνύοντο με τους αλλαλαγμούς των επιτιθεμένων που προχωρούσαν κατά κύματα. Η πάλη ήτο άνισος, ο απαράμιλλος ήρως Αργυρόπουλος πλήττεται καιρίως, ανοίγει τα χέρια τον προς τον ουρανό και πίπτει νεκρός. Η ηρωική του καρδιά έπαυσε να κτυπά. Είχε ξεψυχίση.

Μετά τον θάνατο του Αργυρόπουλου, οι στρατιώται Παναγιώτης Ρηγόπουλος και Ιωάννης Παπαγεωργίου, εξακολουθούν να μάχωνται κρατούντες το φυλάκιον σταθερώς, κατά την στιγμήν εκείνην και μετά τον θάνατον του Αργυρόπουλου κατέρχονται από το διοικητήριο με τα αυτόματα στα χέρια ο υποδιοικητής ταγματάρχης Παγκράτης Γαβριήλ και ο υπολοχαγός Γαβριήλ Πέτρου, αμφότεροι αξιωματικοί, εν τη απελπισία των αποφασίζουν ηρωϊκήν έξοδον εκ του διοικητηρίου, ή ούτως ή άλλως ο θάνατος τους επερίμενε. Οι ώρες τους και οι στιγμές τους ήσαν μετρημένες, άκαμπτοι και αποφασιστικοί βαδίζουν άφοβοι στο μαρτυρικό δρόμο της θυσίας, αψηφούν τον θάνατον και με τα αυτόματα στα χέρια πετιώνται από το διοικητήριο. Φωνάζουν στους εναπομείναντος δύο στρατιώτας του φυλακίου του σταθμού να τους ακολουθήσουν και αύτοι στην αιματηρή πορεία, εξορμούν ακάθεκτοι από το διοικητήριο βάλλοντες καταιγιστικούς εις όλας τας πλευράς. Κρατούν γερά στα χέρια τους το αυτόματο, βάλλουν ακαταπαύστως, τρέχουν, πηδούν, κάμνουν μεγάλα άλματα. Οι ένοπλοι κομμουνισταί τρέχουν κοντά τους, τους καταδιώκουν απηνώς, πυροβολούν, καγχάζουν. Τα απειράριθμα βλήματα που δέχθηκαν, σταμάτησαν τη ματωμένη πορεία τους και σωριάστηκαν αιμόφυρτοι στο χώμα.

Οι εκτός του διοικητηρίου της υποδιοικήσεως Χωροφυλακής ευρισκόμενοι χωροφύλακες υπό τον υπομοίραρχον Φούντζιλαν, αμύνονται ηρωϊκώς καθ' όλην την διάρκειαν της ημέρας, αποκρούοντες τα επιτιθέμενα τμήματα των ενόπλων κομμουνιστικών δυνάμεων.

Πολλαι επιθέσεις εγένοντο κατά του κτιρίου της υποδιοικήσεως Χωροφυλακής κατά την διάρκειαν της Κυριακής άλλα όλες απεκρούσθησαν με μεγάλας απωλείας.

Κατά τας εσπερινάς ώρας και μετά την πτώσιν των άλλων φυλακίων οι κομμουνισταί συνεκέντρωσαν ισχυράς ενόπλους επιθετικάς ομάδας και ήρχισαν επιτιθέμενοι προς εκπόρθησιν του φυλακίου της υποδιοικήσεως, βάλλουν κατά του κτιρίου με όλμους και πολυβόλα συνεχώς.

Κατά τας εσπερινάς ώρας το κτίριον παραδίδεται εις τας φλόγας συνεπεία αναφλέξεων δοχείων βενζίνης. Οι ηρωικοί όμως υπερασπισταί κράτησαν τας θέσεις των αμυνόμενοι στα πέριξ του κτιρίου ορύγματα και τα λίθινα ταμπούρια και τους καπνισμένους τοίχους και απέκρουσαν όλας τας επιθέσεις των ενόπλων κομμουνιστών.

Οι ηρωικοί αυτοί αγωνισταί διέκριναν και αντελήφθησαν ότι εγγίζει η ώρα της εξοντώσεώς των και η μόνη των σωτηρία θα είναι μία ηρωϊκή έξοδος. Η απόφασις της εξόδου ελήφθη και μόλις ξαπλώθηκε το σκοτάδι της νύχτας και σταμάτησαν για λίγο οι επιθέσεις των ενόπλων κομμουνιστών, επιχειρούν έξοδον.

Οι εξελθόντες υπό τον Φοούτζιλαν και τον ενομοτάρχην Βασιλοχρήστον, έφερον μαζί των όλον τον οπλισμόν των. Προ της εξόδου των ανετίναξαν όλα τα πυρομαχικά τους που δεν ήτο δυνατόν να πάρουν μαζί των. Η ηρωϊκή αυτή έξοδος δεν ανεμέντο από την κομμουνιστικήν ηγεσίαν η οποία πράγματι αιφνιδιάσθη.

Η έξοδος αυτή επέτυχε πλήρως διασωθέντων όλων των ανδρών της Υποδιοικήσεως Χωροφυλακής.

Μέσα στο διοικητήριο που οι φλόγες και οι καπνοί το κατέπνιγον ασφυκτικώς, ο ηρωϊκός διοικητής του τάγματος Αντισυνταγματάρχης Αρβανιτάκης, μαζί με τους αξιωματικούς Λαμπίρην και Θωμόπουλον και τον στρατιώτην Αθανάσιον Μιχόπουλον, τραυματισμένοι βαρειά συνεχίζουν τον ηρωϊκό τους αγώνα. Προτίμησαν να πέσουν μαχόμενοι παρά να ακολουθήσουν τους εξορμήσαντας δυο αξιωματικούς Παγκράτην και Πέτρου. Εαν εξορμούσαν όλοι μαζί και σε κατάλληλη νυχτερινή ώρα υπήρχον ελπίδες τινές εξ αυτών να διασωθούν, προτίμησαν όμως τον ένδοξον θάνατον από την φυγή.

Πέριξ του διοικητηρίου που οι φλόγες και οι καπνοί είχον κατακλύσει όλα τα διαμερίσματα του, αναρίθμητοι ένοπλοι κομμουνισταί είχον συγκεντρωθεί και ούρλιαζον για να καταπτοήσουν τους αμυνόμενους.

Κατά την κρίσιμον εκείνην στιγμήν, ηγετικόν στέλεχος του ΕΛΑΣ γνωστός και παλιός φίλος του Αρβανιτάκη του φωνάζει με δυνατή φωνή.

- Νίκο! Νίκο! έχεις παιδιά λυπήσου τα, κατέβα κάτω, παραδόσου, μη φοβάσαι δεν σε χαλάμε!!

- Όχι, δεν παραδίδομαι στα σκυλιά, στους εχθρούς του λαου, θα πεθάνω άτιμοι, δεν πέφτω στα χέρια σας, έχω κρατήσει μια σφαίρα για τον εαυτόν μου.

Μόλις τελείωσε τα λόγια αυτά, εκνευρισμένος από τα ουρλιάγματα και τις αγριοφωνές των ενόπλων κομμουνιστών και από τις άγριες φλόγες που τον πλησίαζαν και από τους πυκνούς καπνούς που δεν τον άφηναν να αναπνεύση, πάτησε τη σκανδάλη του περιστρόφου και πέταξε τα μυαλά του. Οι δύο αξιωματικοί Λαμπίρης και Θωμόπουλος και ο στρατιώτης Αθανάσιος Μιχαλόπουλος εκ Φυλίων, μετά την αυτοκτονίαν του Αντισυνταγματάρχου Αρβανιτάκη απεφάσισαν να παραδοθούν.

Κατήλθον αμέσως δια μέσου των φλογών την κλίμακα του διοικητηρίου. Όταν έφθασαν εις την έξοδον, ο στρατιώτης Μιχόπουλος με το αυτόματο που κρατούσε πυροβολεί και φονεύει δύο ενόπλους κομμουνιστάς και τραυματίζει ετέρους δύο. Εκ των καταιγιστικών του πυρών διασκορπίζονται οι πέριξ αυτού ένοπλοι κομμουνισταί και ούτος τρέχων εισέρχεται εις παρακειμένην οικίαν και εκ ταύτης εις ετέραν κατορθώσας ούτως να διαφύγη την σύλληψιν.

Λεηλασία της πόλεως

Από την πρωίαν της Κυριακής μέχρι των μεσημβρινών ωρών της Δευτέρας, οι κάτοικοι της πόλεως των Καλαβρύτων τρομοκρατημένοι ανέμενον την άφιξιν των εθνικών δυνάμεων, δια να αποφευχθούν αι συλλήψεις και η λεηλασία, δυστυχώς όμως καμμιά δύναμις δεν ενεφανίσθη και κατά τας απογευματινάς ώρας της Δευτέρας, το χωνί των ενόπλων κομμουνιστών άρχισε να καλή όλους τους Καλαβρυτινούς:

- Εδώ δημοκρατικός στρατός, οι εχθροί τον λαού, τα όργανα του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος των Αθηνών εξοντώθηκαν, η πόλις των Καλαβρύτων και οι κάτοικοι είναι ελεύθεροι, να εξέλθετε όλοι των οικιών σας και να συγκεντρωθήτε στην πλατεία όπου θα γίνη διανομή διαφόρων ειδών.

Η φωνή του χωνιού επάγωσε το αίμα των Καλαβρυτινών και τους κατετρόμαξε, μια νυκτερινή σιγή είχε απλωθή εις ολόκληρον την πόλι, πού και πού ακούγονταν αλλαλαγμοί των ενόπλων κομμουνιστών εις κάθε γενομένην διαρπαγήν. Αραιά εις τους δρόμους έκαμον την εμφάνισίν των οι κάτοικοι, ενώ οι ένοπλοι κομμουνισταί καθ' ομάδας και τραγουδώντας επαναστατικά εαμίτικα τραγούδια και μεθυσμένοι οι περισσότεροι, έθραυον τις πόρτες των διαφόρων καταστημάτων και λεηλατούσαν το περιεχόμενόν τους.

Όλα τα προϊόντα της λεηλασίας τα συνεκέντρωσαν στην κεντρική πλατεία όπου είχον συγκεντρώσει και αρκετόν αριθμόν υποζυγίων. Στην πλατεία είχε συρρεύσει ένα έξαλλο πλήθος εαμιτών και ενόπλων κομμουνιστών που επανηγύριζε την νίκην του, επίσης είχον συγκεντρωθή πολλοί Καλαβρυτινοί και ατένιζον με τρόμο την καταστροφή της πόλεως των.

Εις πολλά σημεία της πόλεως υψώνοντο τεράστιαι φλόγες. Είχον θέσει πυρ σε πολλά οικήματα, στο Ταμείο, στην Εθνική Τράπεζα, στο Τηλεγραφείο και επυρπόλησαν όλους τους σιδηροδρομικούς συρμούς, αφήρεσαν τα χρήματα της Εθνικής Τραπέζης. Επίσης επυρπόλησαν τα αρχεία του Πρωτοδικείου, της Εφορίας, του Ειρηνοδικείου, του Ταχυδρομείου και των Αστυνομικών Τμημάτων.

Το θέαμα της πόλεως ήτο τραγικόν, παντού διεκρίνοντο σπασμένες πόρτες και μισογκρεμισμένα σπίτια, διασκορπισμένα τρόφιμα εις τους δρόμους και ένοπλοι κομμουνισταί να τα αρπάζουν και να τραγουδούν. Οι κάτοικοι υπολογίζουν ότι κατά το διάστημα τής παραμονής των εις την πόλιν των Καλαβρύτων οι ένοπλοι κομμουνισταί εφόρτωσαν περί τα 500 υποζύγια με τρόφιμα και άλλα είδη ρουχισμού.

Η διαπραχθείσα λεηλασία ήτο πράγματι μεγάλη και αι ζημίαι αίτινες επροξενήθησαν τεράστιαι. Τα Καλάβρυτα εγνώρισαν μίαν νέαν τραγικήν δοκιμασία εξ ίσου φρικώδη με εκείνην την οποίαν εγνώρισαν κατά την Γερμανικήν κατοχήν.

Αι απώλειαι των εθνικών δυνάμεων κατά την επίθεσιν κατά των Καλαβρύτων υπήρξαν τεράστιαι. Εκ των διακοσίων στρατιωτών και εξήκοντα χωροφυλάκων υπολογίζεται ότι εκατόν πενήντα εφονεύθησαν.

Σημαντικαί υπήρξαν και αι απώλειαι των ενόπλων κομμουνιστών. Υπολογίζονται εις εκατό οι νεκροί και πολλοί τραυματίαι.

Ούτοι ετάφησαν έξωθι της πόλεως των Καλαβρύτων εις όμαδικόν τάφον με εβδομηνταπέντε πτώματα. Εξηκριβώθη επίσης, ότι οι ένοπλοι κομμουνισταί φεύγοντες συμπαρέλαβον άνω των πεντήκοντα νεκρών, οι δε τραυματίαι των κατά την τριήμερον μάχην ανήλθον εις διακόσιους.»

στατιστικά στοιχεία

Συμφώνως προς τα επίσημα στοιχεία:

 1. Από 12-10-1944 μέχρι 15-8-1945 εσφάγησαν από το ΚΚΕ 56.373 Έλληνες και Ελληνίδες.
 2. Από 16-8-1945 μέχρι 20-12-1951 τα θύματα του ΚΚΕ ανέρχονται εις 64.515.
 3. Παιδομάζωμα 28.000 περίπου Ελληνόπουλα, κάτω των 14 ετών.
 4. Όμηροι εξ Αθηνών κυρίως 65.000 των περισσοτέρων αγνοείται η τύχη.
 5. Κατά τον συμμοριτοπόλεμον εφονεύθησαν 1.052 Αξιωματικοί και 14.535 οπλίται του Εθνικού Στρατού και 174 Αξιωματικοί και 1.311 οπλίται της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής.
 6. Απαχθέντες ενήλικες ιδιώται υπό των συμμοριτών στο παραπέτασμα περίπου 15.000.
 7. Φονευθέντες συμμορίται 41.970.
 8. Κατά τα «Δεκεμβριανά» εδολοφονήθησαν ή έπεσαν μαχόμενοι 52 Αξιωματικοί, 39 Υπαξιωματικοί και 104 Αστυφύλακες της Αστυνομίας Πόλεων. Επίσης την ιδίαν περίοδον εδολοφονήθησαν ή έπεσαν μαχόμενοι 48 Αξιωματικοί, 50 Ενωματάρχαι και 198 άνδρες της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής. Καθώς και 474 Αξιωματικοί και 2.117 οπλίται του Εθνικού Στρατού.
 9. Κατά τα «Δεκεμβριανά» εσφάγησαν 274 ιερείς, 239 δάσκαλοι, 123 ιατροί, 295 επιστήμονες, 248 συνδικαλισταί κ.τ.λ.
 10. Κατά τον συμμοριτοπόλεμον εξηφανίσθησαν 3.719 οπλίται του Εθνικού Στρατού.
 11. Μετά τον συμμοριτοπόλεμον κατεμετρήθησαν 19.175 Νεκροί των Ενόπλων Δυνάμεων του Έθνους 41.240 τραυματίαι και 4.101 αγνοούμενοι. Με τα υπάρχοντα στοιχεία οι φονευθέντες Ελληνες και Ελληνίδες ανέρχονται εις άνω των 216.366! λαμβανομένων ύπ' όψιν των θανάτων τραυματισθέντων, θανάτων εκ ναρκών κ.τ.λ.

Αναλυτικοί πίνακες, ονομαστικαί καταστάσεις και άπαντα τα στοιχεία, που δεν μπορούν λόγω χώρου να παρατεθούν εδώ ευρίσκονται στην διάθεσιν παντός ενδιαφερομένου.


Θρήνος Ελληνίδων, θυμάτων του ΚΚΕ. Θα τα ξεχάσωμεν; Ποτέ!

ΠΑΝΤΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΙ

«...Εις τον δρόμον αυτόν ο Λένιν και εκείνοι που τον ακολουθούν νομίζουν ότι τους επιτρέπεται να κάνουν κάθε έγκλημα, ως η σφαγή της Πετρουπόλεως, η λεηλασία της Μόσχας, αι ομαδικαί συλλήψεις κ.τ.λ.».

Μαξίμ Γκόρκυ: «Νέα ζωή» 20 Νοεμβρίου 1917.

Επίλογος

Σας επαρουσίασα ολίγας, μόνον φωτογραφίας των εγκλημάτων της αριστεράς στήν Ελλάδα. Τα πολιτικά κόμματα όλα, δίχως εξαίρεσιν προσπαθούν να τα ξεχάσωμεν. Τούτο είναι ανήθικον. Είναι και εθνικώς ασύμφορον, διότι η λήθη του παρελθόντος πάντοτε βλάπτει τους λαούς.

Σας επαρουσίασα ελάχιστα εκ του πλήθους των στοιχείων, που αποδεικνύουν την εθνοπροδοσίαν της αριστεράς. Τα πολιτικά κόμματα όλα δίχως εξαίρεσιν προσπαθούν να σας τα κρύψουν. Είναι λοιπόν ένοχα της παραπληροφορήσεως την οποίαν σας επέβαλαν επι δεκαετίας.

Σας καλώ να σχηματίσετε εκ των φωτογραφιών και εκ των στοιχείων, που προέρχονται από αριστεράς πηγάς την πραγματικήν γνώμην, δια την αριστεράν παράταξιν στην Πατρίδα μας.

Τα βασανισμένα θύματα βοούν εκ των τάφων. Ζητούν εκδίκησιν. Κάποτε θα την έχουν. Η ιστορική δικαιοσύνη και η ηθική τάξις θα αποκατασταθούν. Θα ευρεθούν δηλαδή άνδρες Ελληνόψυχοι να τα αποκαταστήσουν.

Αυτά τα ύποπτα περί τάχα συμφιλιώσεως, ή κατασχέσεως των παθών κ.τ.λ. να τα αφήσουν στην άκρη. Οι αριστεροί επρόδωσαν την Πατρίδα, έσφαξαν τον Ελληνικό λαό και πρέπει να πληρώσουν. Μαζί των, θα πρέπει να τιμωρηθούν όσοι τους ενομιμοποίησαν και όσοι τους συμπαραστέκονται. Εαν ζουν. Εαν έχουν αποθάνει τότε, κατά το αρχαιολογικό θα εκταφούν και τα οστά των θα απορριφθούν εκτός Ελλάδος.

Το δέον απαιτεί σκληράν τιμωριών όσων:

 1. Επέβαλον την εθνοπροδοτικήν αριστεράν στην πολιτικήν ζωην της χώρας.
 2. Εδηλητηρίασαν με τον αριστερισμόν την Ελληνικήν εκπαίδευσιν.
 3. Καθιέρωσαν την αριστερά στα ΜΜΕ.
 4. Επολτοποίησαν τα βιβλία της Διευθύνσεως Ιστορίας του Στρατού, που περιγράφουν τους αντικομμουνιστικούς αγώνας των Ενόπλων Δυνάμεων.
 5. Μετέτρεψαν την ονομασίαν του συμμοριτοπολέμου εις εμφύλιον.
 6. Ετίμησαν τους αριστερούς εγκληματίας με ανδριάντας, ονομασίας οδών κ.τ.λ.
 7. Βεβηλώνουν την μνήμην των θυμάτων της αριστεράς, καθ' οιονδήποτε τρόπον.
 8. Συνοδοιπορούν με την αριστερά δια κομματικά οφέλη.

Από την αρχήν το ΚΚΕ υπήρξε ξενοκίνητον. Ιδρυτής ήτο o εβραίος Αβραάμ Μπεναρόγια, ο oποίος προ μερικών ετών απεβίωσε στο Ισραήλ! Πρώτοι βουλευταί του ΚΚΕ ήσαν οι εβραίοι Βεντούρα, Σουλάμ, κ.τ.λ. όπως άλλως τε συνέβη εις ολόκληρην την Ευρώπην όπου πρωτεργάται του εβραιομαρξισμού ήσαν παντού εβραίοι π.χ. Γερμανία (Τέλμαν), Ρουμανία (Πάουκερ), Ουγγαρία (Κουν), Γαλλία (Τορέζ), κ.τ.λ. και φυσικά στην Ρωσία (Τρότσκυ, Λένιν, Ράδεκ, Καγκάνοβιτς κ.τ.λ.).

Στην Ελλάδα ο Ελ. Βενιζέλος πρώτος συνέλαβε το ξενοκίνητο και το εθνοπροδοτικό του ΚΚΕ και εξέδωσε αντικομμουνιστικόν νόμον γνωστόν ως το «ιδιώνυμον» διότι εχαρακτήριζε την δράσιν του ΚΚΕ «ιδιώνυμον έγκλημα».

ΤΟ «ΙΔΙΩΝΥΜΟΝ» ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
(ΝΟΜΟΣ 4229/1929)

Αρθρον 1.

 1. Όστις επιδιώκει την εφαρμογήν ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν την δια βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού συστήματος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της επικρατείας, ή ενεργεί υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμόν, τιμωρείται με φυλάκισιν τουλάχιστον εξ μηνών. Προς τούτοις επιβάλλεται δια της αποφάσεως και εκτοπισμός ενός μηνός μέχρι δύο ετών εις τόπον εν αυτή οριζόμενον. Με τας αυτάς ποινάς τιμωρείται και όστις, επωφελούμενος απεργίας ή λόκ-άουτ, προκαλεί ταραχάς ή συγκρούσεις.
 2. Ως ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωσις θεωρείται η εκτέλεσις της πράξεως εν δημοσίω τόπω παρόντων πολλών, ή δια του τύπου, ή εαν ο προσηλυτισμός ενεργείται δια χρημάτων, ή απευθύνεται προς ανηλίκους, στρατιωτικούς εν γένει, ή δημοσίους λειτουργούς.

Αρθρον 2.

 1. Εαν το εν τω προηγουμένω άρθρω αδίκημα τελεσθή δια του τύπου, υπέχει ποινικήν ευθύνην ο τε συγγραφεύς ή συντάκτης του δημοσιεύματος και ο διευθυντής ή εκδότης του εντύπου εαν διετέλουν εν γνώσει, αν δε ούτοι είναι άγνωστοι την εύθύνην φέρει ο τυπογράφος, εν αγνοία δε ή ελλείψει τούτου ο εν γνώσει αναλαβών την κνκλοφορίαν αυτού.
 2. Κατά των εν τη προηγουμένη παραγράφω απαγγέλεται προς τούτοις προσωρινή παύσις του επιτηδεύματος του δημοσιογράφου ή τυπογράφου ή εκδότου μέχρις εξ μηνών και εν υποτροπή μέχρι τριών ετών.
 3. Ο παρά την παύσιν ταύτην εξασκών το επάγγελμα αυτού τιμωρείται διά φυλακίσεως.

Αρθρον 3.

 1. Απαγορεύονται αι εν υπαίθρω και εν παντι δημοσίω κλειστώ χώρω συναθροίσεις προσώπων επιδιωκόντων την έφαρμογήν των εν τω άρθρω 1 ιδεών.
 2. Ο εν γνώσει προσερχόμενος εις τοιαύτην συνάθροισιν τιμωρείται δια φυλακίσεως.

ΠρόλογοςΠεριεχόμεναΔεύτερον Μέρος - Η Προδοσία